Go Back

Kiflice sa medom i jogurtom

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: Peciva
Kuhinja: Srpska
Keyword: Kiflice, med, jogurt, slane, slatke, pecivo, testo, kvasac

Sastojci

  • 1 kg brašna mekog
  • 1 čaša mleka
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša jogurta
  • 1 celo jaje
  • 2 žumanceta
  • 1 kašika meda
  • 1 kockica kvasca
  • 2 kašičice soli
  • 125 gr putera ili margarina

Ostalo:

  • 125 gr putera ili margarina
  • 1 celo jaje za premazivanje kiflica
  • sir ili džem za filovanje kiflica

Uputstvo

  • U toplo mleko razmutiti med i kockicu kvasca, pa ostaviti da se kvasac aktivira.
  • Dodati jaje i žumanca, ulje, jogurt i so, pa izmešati da se sve sjedini. Na kraju dodati brašno i umesiti glatko testo. Testo pokriti krpom i ostaviti da nadođe.
  • Nadošlo testo rasklagijati što tanje, pa premazati puterom preko cele površine.
  • Testo preklopiti na tri dela kao pismo.
  • Ovako presavijeno, sada ponovo presaviti po dužini, takođe kao pismo, tako da se dobije četvrtast oblik.
  • Testo ponovo rasklagijati, pa podeliti na četiri dela. Svaki deo još malo rasklagijati, pa iseći na na osam delova.
  • Na svaki trougao staviti parče sira ili džema i uviti kiflu. Savijene kifle ređati u pleh, premazati umućenim jajetom i posuti susamom ili kimom. Na svaku kiflu staviti po parče putera.
  • Kiflice peći na 200*C oko 20 minuta, u zavisnosti od jačine rerne.
  • Pokriti krpom i ostaviti desetak minuta, pa poslužiti dok su još tople.
  • Ako su kiflice sa džemom, posuti ih šećerom u prahu.

Napomene

Kada moja sestričina i ja udružimo snage, dobiju se ove neverovatne kifle. Malo je reći da su preukusne. Ja sam ovaj put pravila slane, odnosno sa sirom, ali u najskorije vreme ću da probam i slatke. Javljam utiske za slatke kiflice, a dotle, probajte ove slane...ali obavezno.
Poslovica za danas:
-" Ako nađeš put bez prepreka, on verovatno ne vodi nikuda."-