Go Back

Grčka pita

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Grčka
Keyword: Pita, kore, orasi, agda, preliven, sočan, baklava, sirup

Sastojci

  • 500 gr kora za pitu
  • 5 celih jaja
  • 1/2 šolje šećera kristal
  • 1/2 šolje griza
  • 1/2 šolje ulja
  • 100 gr oraha mlevenih

Preliv:

  • 600 gr šećera kristal
  • 600 ml vode

Uputstvo

  • Kore prebrojati pa podeliti na tri dela i ostaviti sa strane. Ja sam imala 20 kora, pa sam podelila na dva mesta po 7 kora i na jednom mestu 6 kora.
  • Sada spremiti fil. Umutiti penasto jaja sa šećerom. Dodati ulje, griz i orahe, pa sve izmešati da se sastojci sjedine.
  • Uzeti 1/3 kora i pleh dimenzija 20 x 30 cm. Na dno pleha, staviti ravno jednu koru i poprskati je sa 2-3 kašičice ulja. Preko nje staviti drugu koru, takođe ravno i takođe je poprskati uljem. Postupak ponavljati dok se ne potroši 1/3 kora. Obzirom da je kora veća od pleha ovih dimenzija, potrebno je presaviti je, da bi ona legla ravno u pleh.
  • Sada, preko tako spakovanih kora, sipati polovinu fila i lepo razmazati preko kora.
  • Preko fila složiti drugu trećinu kora na isti način. Svaku koru stavljati ravno i svaku poprskati sa malo ulja. Preko druge trećine kora izručiti ostatak fila i lepo razmazati preko kora.
  • Preko fila poređati poslednju trećinu kora, opet na isti način, kao i prethodne dve trećine.
  • Ovako složenu pitu, peći oko pola sata na 180*C.
  • Dok se kolač peče, skuvati sirup za preliv, odnosno agdu.
  • U šerpu sipati šećer i vodu i staviti da se kuva. Kada provri, kuvati samo par minuta i skinuti sa ringle. Sirup ne treba da bude gust. Ko voli, može da doda par kolutova limuna u sirup, ali nije obavezno.
  • Ispečenu pitu preliti sirupom i ostaviti da se ohladi i upije sirup.
  • Iseći na kocke i poslužiti.

Napomene

Nađoh slučajno ovaj recept u nekom kuvaru starih recepata. Mislila se neko vreme, da li da ga probam ili ne i evo, na svu sreću odlučih pozitivno. Kolač je zaista fantastičan. Po originalnom receptu, ide samo dve kašike oraha, ali, kao i uvek, ne bih ja bila ja, ako nešto ne bih promenila?računam, više oraha neće sigurno pokvariti kolač. Tako da znate, da možete staviti oraha po želji, manje ili više, svejedno je.
Poslovica za danas:
-" Koncentrišite se na to gde želite stići, a ne gde ste bili.