Go Back

Puter lepinjice

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: Hleb
Kuhinja: Srpska
Keyword: Hleb, pogača, lepinja, lepinjica, puter

Sastojci

  • 250 ml mleka
  • 20 gr kvasca
  • 10 gr šećera
  • 110 gr putera otopljenog
  • 1 celo jaje
  • 5 gr soli
  • 500-550 gr brašna mekog

Za premazivanje:

  • 1 celo jaje
  • 1 kašika mleka
  • 20-30 gr putera

Uputstvo

  • Zamesiti testo od gore navedenih sastojaka. Ostaviti pola sata da testo odstoji.
  • Posle pola sata, testo izručiti na malo pobrašnjenu površinu i mesiti 5-6 minuta. Što se duže mesi, testo će postajati sve mekše i glatkije. Premazati ga uljem, vratiti u vanglicu i ostaviti sat vremena da naraste.
  • Naraslo testo izručiti na radnu površinu i podeliti na 16 jednakih delova.
  • Svaki deo premesiti i formirati lopticu od njega.
  • Formirane loptice poređati u pleh obložen pek papirom i ostaviti pola sata da narastu.
  • Umutiti jaje sa mlekom, pa premazati narasle lepinjice. Peći na 200*C oko 20 minuta.
  • Pečene lepinjice izvaditi iz rerne i odmah premazati sa malo putera. Puter nije potrebno istopiti, dovoljno je samo baciti par malih kockica putera po vrućim lepinjicama i četkicom ga razmazati. Ostaviti malo da se prohlade pa poslužiti uz doručak, ručak ili večeru.

Napomene

Ove lepinjice su prosto divne, mirisne, mekane, jednom rečju fantastične. Najlepše su vruće, tu dileme nema, ali ja sam ih jela tri dana i podjednako su ukusne i treći kao i prvi dan, a ako baš volite vruće, zagrejte ih minut - dva u mikrotalasnoj i nema razlike. Uostalom probajte i uverite se.
Poslovica za danas:
-" Proklet bio stomak koji se ne seća hleba što je jeo."-