Go Back

Šah rolat

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: Šah, oblanda, rolat, šareni, sočni, crno žuti

Sastojci

Žuta kora:

  • 5 celih jaja
  • 5 šoljica šećera
  • 5 šoljica brašna
  • 200 ml mleka
  • 200 ml ulja
  • 1 kesica praška za pecivo

Crna kora:

  • 5 celih jaja
  • 5 šoljica šećera
  • 4 šoljica brašna
  • 1 šoljica kakao praha
  • 200 ml mleka
  • 200 ml ulja
  • 1 kesica praška za pecivo

Fil:

  • 500 gr šećera kristal
  • 1 litar mleka
  • 2 kesice pudinga sa ukusom vanile
  • 250 gr putera ili margarina

Ostalo:

  • 1 celo pakovanje velikih oblandi
  • džem od kajsija

Uputstvo

Žuta kora:

  • Umutiti penasto jaja sa šećerom. Dodati ostale sastojke i izmiksati još jednom da se sastojci sjedine.
  • Smesu izručiti u podmazan ili pek papirom obložen pleh. Za pečenje kore, koristiti veliki pleh od rerne, dimenzija 29 x 36 cm.
  • Koru peći na 200*C oko 10-15 minuta. Proveriti čačkalicom, da li je kora pečena.
  • Pečenu koru izvaditi iz pleha i ostaviti da se hladi, a za to vreme ispeći drugu koru.

Crna kora:

  • Umutiti penasto jaja sa šećerom. Dodati ostale sastojke i izmiksati još jednom da se sastojci sjedine.
  • Smesu izručiti u podmazan ili pek papirom obložen pleh. Za pečenje kore, koristiti veliki pleh od rerne, dimenzija 29 x 36 cm.
  • Koru peći na 200*C oko 10-15 minuta. Proveriti čačkalicom, da li je kora pečena.
  • Kada su se obe kore ohladile, jednu koru premazati džemom pa na nju staviti drugu koru i blago pritisnuti da se kore slepe jedna za drugu.
  • Sada kore iseći po dužini na deset traka i ostaviti sa strane dok fil ne bude gotov.

Fil:

  • Sipati šećer u šerpu, staviti na ringlu i na umerenoj temperaturi topiti šećer dok se ne karamelizuje.
  • Od litar mleka, odvojiti 100 ml pa u njega razmutiti prašak za puding.
  • Ostatak mleka polako naliti u karamelizovan šečer i pustiti da provri. Kada se šećer istopio u mleku, dodati razmućen puding i skuvati ga. Kada je puding skuvan, ubaciti puter i izmešati da se puter istopi. Fil je gotov.
  • Otvoriti oblande, pa svi pet listova poređati po stolu. Sada svaki list nafilovati vrućim, tek skuvanim filom. Ovako nafilovani listovi oblande će brzo odmeknuti i lako će se savijati u rolat.
  • Sada, na kraj oblande, po dužini, staviti jednu traku, sastavljenu od žute i crne kore
  • Traku premazati tankim slojem džema, pa na nju staviti drugu traku, ali tako da crni deo trake legne na žuti, a žuti deo legne na crni.
  • Sada polako oblandu uvijati u rolat, pa tako uvijenu oblandu staviti u pleh. Isto uraditi sa ostala četiri lista oblande.
  • Kada se rolati ohlade, uviti ih u foliju i ostaviti na hladno. Po potrebi seći na šnite i služiti.

Napomene

Evo još jednog starog i po malo, bez razloga, zaboravljenog recepta. Ova šah oblanda ili šah rolat je zaista fantastičan, mekan, sočan, ukusan, neobičan i pre svega izdašan. Od ove mere dobijete pet velikih rolata, koji mogu dugo da stoje, a mogu da se spakuju u foliju i kesu pa u zamrzivač. Kada vam se desi da vas gosti iznenade, izvadite rolat iz zamrzivača i dok popiju kafu, on će biti odleđen i spreman za konzumiranje. Rekla sam dosta puta i opet ću ponoviti, da se ništa ne može porediti sa starim receptima za kolače. Samo pratite recept, korak po korak i uspeh je siguran?
Poslovica za danas:
-"U šahu, kao i u životu, primećujemo svoje greške tek onda, kada se drugi njima okoriste."-