Go Back

Cigaret - kiflice

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Peciva
Kuhinja: Srpska
Keyword: Kifle, kiflice, slane, brze, tompus,

Sastojci

  • 500 ml mleka
  • 1 kockica kvasca
  • 1 celo jaje
  • 1 žumance
  • 100 ml ulja
  • 1 kašika masti puna
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kg brašna otprilike

Ostalo:

  • 150 gr putera ili margarina
  • 1 belance
  • susam za posipanje

Uputstvo

  • Umesiti testo od gore navedenih sastojaka.
  • Od testa, odmah kidati i praviti loptice. Ja to radim ovako: Stegnem testo rukom i od viška testa, koje izađe između palca i kažiprsta, dobije se jedna loptica.
  • Ako je potrebno, malo je protrljati između dlanova, da dobije lepu okruglu formu. Od ove mere, dobije se negde oko 55 loptica.
  • Sada svaku lopticu rasklagijati oglagijom na duž.
  • Staviti na kraj jedno parče kačkavalja ili nekog drugog sira.
  • Rukom urolati kiflicu.
  • Sada kiflicu rolati po stolu, sa obe ruke i istovremeno je polako rukama širiti da kiflica dobije na dužini i da se što više istanji.
  • Kiflice složiti u pleh, premazati umućenim belancetom ili celim jajetom, posuti susam i na svaku kiflicu staviti po parče putera.
  • Kiflice peći na 180*C oko dvadesetak minuta, odnosno dok ne porumene.
  • Poslužiti tople.

Napomene

Odlične kiflice koje se naprave veoma brzo, jer se ne čeka da testo narasta. Sve se radi odmah, pa to dosta skraćuje vreme pravljenja, ali ne umanjuje kvalitet i ukus kiflica. Upravo jedem ovih par kiflica koje su mi ostale od juče, ostale su mekane i nisu izgubile ništa od svog ukusa. Hladne kiflice uz topao čaj, idealna kombinacija...ili možda tople kiflice uz hladan jogurt hmm...nema razlike?‍♀️
Poslovica za danas:
-" Prođi se onoga što te se ne tiče - bićeš zadovoljan."-