Go Back

Portokalopita

Ukupno vreme1 hr 30 mins
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Grčka
Keyword: Pita, kolač, sočni, pomorandža, preliven

Sastojci

  • 400 gr kora za pitu
  • 4 cela jajeta
  • 180 gr šećera kristal
  • 250 ml grčkog jogurta
  • 250 ml ulja
  • 2 pomorandže izrendana kora
  • 1 kesica vanile
  • 2 kašičice praška za pecivo

Sirup:

  • 250 gr šećera kristal
  • 350 ml vode
  • 2 cele pomorandže sok i izrendana kora
  • 1 štapić cimeta nije obavezno

Uputstvo

  • Krećemo sa korama: svaku koru nabrati kao harmoniku i slagati ih u veliki pleh od rerne.
  • Staviti pleh u rernu i kore sušiti na 120*C sat vremena.
  • Sada skuvati sirup. U šerpu sipati šećer i vodu i staviti da se kuva. Dodati izrendanu koru i sok od dve pomorandže i ubaciti jedan štapić cimeta. Kuvati minut - dva kad provri i ostaviti da se hladi.
  • Kada su se kore dobro osušile, izdrobiti ih da se dobiju potpuno sitni komadi. Vrlo lako se drobe kada se osuše.
  • Mikserom umutiti jaja sa šećerom. Dodati ulje, grčki jogurt, izrendanu koru od dve pomorandže, vanilu i prašak za pecivo, pa sve još jednom izmiksati.
  • U smesu izručiti izdrobljene kore i varjačom dobro sve izmešati.
  • Izručiti smesu u podmazan pleh i poravnati.
  • Od dve izrendane pomorandže, jednu iseći na kolutove i poređati preko pite.
  • Pitu peći na 180*C oko 40 minuta.
  • Kada je pita pečena, dok je još vruća, preliti je sa ohlađenim sirupom. Ostaviti pitu da se ohladi i upije sirup.
  • Seći na kocke i služiti.

Napomene

Skoro me nije neki kolač tako oduševio, kao ova portokalopita. Toliko je ona, ljudi moji, ukusna i sočna, topi se u ustima i budi vam sva moguća čula. Ono što je takođe važno, nije uopšte zahtevna, nije skupa, a napravi se vrlo lako i brzo...samo pratite ovaj recept i uspeh je zagarantovan a oduševljenje neće izostati, u to sam sasvim sigurna. 
Poslovica za danas:
-" Bolje jednom videti nego sto puta čuti."-