Go Back

Podvarak

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: Ručak
Kuhinja: Srpska
Keyword: Kiseli, kupus, ribanac, podvarak, suvo, meso, kobasice

Sastojci

  • 2 kg kiselog kupusa ribanca
  • 2 glavice crnog luka
  • 5-6 komada isečenih suvih rebara
  • 2 pune kašike masti
  • malo slanine isčene na sitnije komade
  • so, biber, lorber, začin

Uputstvo

  • Kupus oprati u 2-3 vode, da se spere višak kiseline. Ako je kupus dosta kiseo, onda ga posle ispiranja potopiti u hladnu vodu i ostaviti da odstoji sat vremena.
  • U veću šerpu staviti mast. Kupus ocediti od vode pa staviti u šerpu na mast. Dodati iseckan crni luk, 2-3 liske lorbera i par zrna bibera. Na kraju staviti suva rebra i slaninu, naliti čašom vode, sve promešati, poklopiti i pustiti da se dinsta na tihoj vatri.
  • Podvarak povremeno promešati uz dodavanje vode.
  • Kada je kupus izdinstan i meso mekano, posoliti po ukusu, dodati malo začina i mlevenog bibera pa ubaciti u rernu da se zapeče.

Napomene

Podvarak je zaista jedno izvrsno jelo, naravno, sprema se uglavom zimi, služi se uz vruću proju a zadovoljstvo je obostrano, i za domaćicu i za ukućane. Moram reći, da se podvarak može spremati na razne načine: možete ga dinstati bez mesa i poslužiti kao prilog uz neki komad prženog ili pečenog mesa, ili recimo uz faširane šnicle, možete ga takođe dinstati klot, a na kraju po njemu složiti kobasice pa zajedno zapeći...ma možete kako hoćete, birajte po želji.
Poslovica za danas:
-" U nuždi ljudi bivaju pametniji, u bogatstvu polude. Od slanine i pseto pobesni."-