Go Back

Hleb ispod poklopca

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: Hleb
Kuhinja: Austrijska
Keyword: Hleb, brzi, bez, mešenja, pečen, poklopljen, hrskav

Sastojci

  • 800 gr brašna tip 400 ili tip 500
  • 540 ml vode mlake
  • 25 gr soli
  • 1/4 kockice kvasca ili jedna kesica suvog kvasca

Uputstvo

  • Umestiti testo od tačno izmerenih navedenih sastojaka. Testo mesiti drškom od varjače.
  • Testo će da ostane malo ređe, ali to ne treba da vas brine, tako treba.
  • Vanglicu prekriti krpom i ostaviti sat vremena da odstoji.
  • Na pobrašnjenu površinu izručiti testo.
  • Posuti testo brašnom, pa rukama rastanjiti u pravougaonik. Preklopiti ga kao pismo i taj postupak sa preklapanjem ponoviti jos tri puta.
  • Na kraju formirati hleb, pokriti krpom i ostaviti da odstoji 15 minuta.
  • Dok hleb odstoji, uključiti rernu na 250*C i u nju ubaciti pekač sa poklopcem da se greje.
  • Posle 15 minuta, izvaditi pekač iz rerne, ubaciti hleb unutra, posuti ga brašnom i oštrim nožem zaseći po sredini.
  • Temperaturu rerne smanjiti na 200*C. Pekač sa hlebom poklopiti i ubaciti u rernu. Ovako poklopljen hleb, peći 30 minuta, zatim skinuti poklopac i peći još 15 minuta otklopljeno.
  • U slučaju da nemate neki slični pekač, možete upotrebiti i šerpu ili vatrostalnu činiju. Važno je da ima poklopac i da se hleb peče poklopljen.
  • Gotov hleb izgleda ovako.
  • Važno je da napomenem, da od ove mere izađe dve vekne hleba. Obzirom da sam ja mesila hleb samo za sebe, testo sam umesila od pola mere, pa je samim tim, na slikama samo jedna vekna hleba.

Napomene

Tajna ovog hleba je u dve stvari. Prvo, u testo ne ide puno kvasca pa je samim tim, hleb zdraviji i sitiji. Takođe, sutradan je potpuno isto ukusan i mekan, kriške se seku bez mrvljenja, baš kao hlebovi, koje su naše bake mesile. Korica je hrskava i čvrsta a sredina je mekana i ukusna. Drugo, ovaj hleb se peče poklopljen, tako da testo ne gubi svoju vlažnost i samim tim, hleb ostaje svež i mekan danima.
Poslovica za danas:
-" Uz hleb je svaka tuga manja."-