Go Back

Vanilice

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: Vanilice, mast, orasi, slavski, kolači

Sastojci

  • 200 gr masti
  • 5 kašika šećera kristal
  • 1 celo jaje
  • 1 žumance
  • 1 mala šoljica mleka
  • 500 gr brašna mekog

Uputstvo

  • Umutiti penasto mast i šećer, dok mast ne pobeli.
  • Dodati jaje, mleko i žumance, pa još jednom dobro izmiksati.
  • Na kraju dodati brašno pa umesiti lepo glatko testo da se ne lepi.
  • Ja sam ovaj put dodala oko 150gr mlevenih oraha pa sam, samim tim, smanjila količinu brašna. U slučaju da volite vanilice sa orasima, onda prvo dodajte orasa koliko želite, pa tek onda brašna, koliko je potrebno da se dobije testo koje se ne lepi.
  • Testo rasklagijati na debljinu polovine prsta, pa čašom vaditi vanilice i ređati u pleh.
  • Peći na 200*C oko desetak minuta.
  • Kada se vanilice malo prohlade, mazati ih džemom po izboru i spajati po dve.
  • Pustiti ih da se do kraja ohlade pa valjati u prah šećer.

Napomene

E sad treba nešto da kažem o ovom receptu i o vanilicama, a ja sam ostala bez teksta. Stvarno ne znam šta bih mogla reći o kolaču, koji je, uprkos svoj svojoj jednostavnosti, potpuno savršen. Vanilice su, ja mislim, jedini kolači, koji se peku od čvrstog testa, ne prelivaju se ničim, nemaju fil, a tope se u ustima, i što duže stoje sve su mekši i lepši.
Poslovica za danas:
-" Kakav narod takva vlast, kakva svinja, takva mast."