Go Back

Brza torta od jabuka

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Torte
Kuhinja: Austrijska
Keyword: Torta, kolač, brza, jabuke, pečena, kora, puding

Sastojci

Kora:

  • 6 celih jaja
  • 10 kašika šećera kristal
  • 12 kašika vruće vode
  • 12 kašika brašna mekog
  • 1 kesica praška za pecivo

Fil:

  • 1 kg jabuka
  • 750 ml vode
  • 16 kašika šećera kristal
  • 3 kesice pudinga od vanile
  • 250 gr putera ili margarina

Ostalo:

  • 100 gr šlaga

Uputstvo

Kora:

  • Umutiti penasto jaja sa šećerom, dodati vruću vodu, bašno i prašak za pecivo, pa sve još jednom izmiksati.
  • Smesu izručiti u podmazan pleh, dimenzija 24 x 34 cm ili prečnika 28 cm.
  • Koru ispeći i ostaviti da se ohladi.

Fil:

  • Jabuke oljuštiti i iseći na tanje kriške. U šerpu sipati vodu i šećer, pa kad provri, sipati kriške jabuka i kuvati dok ne postanu mekane.
  • Kada su jabuke kuvane, rešetkastom kašikom povaditi sve jabuke i ostaviti da se malo prohlade.
  • Skuvane jabuke poređati preko kore.
  • Prašak za puding razmutiti u malo vode, dodati u vodu u kojoj su se kuvale jabuke i kuvati dok se ne zgusne.
  • U vruć puding dodati puter, dobro izmiksati i fil odmah preliti preko jabuka.
  • Ovako nafilovanu tortu ostaviti da se stegne i ohladi.
  • Na kraju umutiti šlag i staviti preko torte. Dekorisati po želji.

Napomene

Ovo je idealna, svakodnevna torta za tople letnje dane. Veoma je osvežavajuća, a još ako je napravite od kiselih jabuka, onda je to pun pogodak. Pravi se, kao što možete da zaključite, veoma lako i brzo, pa je to još jedna prednost ove torte ili kolača. Moj sledeći izazov će biti da ovu tortu napravim od nekog drugog voća, a ako me preduhitrite u tome, očekujem izveštaj?
Poslovica za danas:
-" I neuspeh je uspeh, ako iz njega izvučete pouku."-