Go Back

Burek sa sirom

Ukupno vreme45 mins
Kategorija: Doručak
Kuhinja: Srpska
Keyword: Burek, sir, pita, gotove, kore

Sastojci

  • 500 gr kora za pitu
  • 2 šoljice ulja
  • 2 šoljice vode
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1 parče sira

Uputstvo

  • Sastaviti ulje, vodu, so i prašak za pecivo. Izmešati da se sastojci sjedine.
  • Podmazati okruglu tepsiju, dimenzija 24 - 26 cm.
  • Na dno tepsije staviti dve kore, tako što će jedna kora da pokrije polovinu dna tepsije, a druga drugu. Krajevi kora treba da budu van tepsije.
  • Ostatak kora podeliti na dva jednaka broja.
  • Sada na dno tepsije staviti jednu koru, malo je nagužvati, sipati dve kašike smese i premazati koru. Isto uraditi sa ostatkom polovine kora.
  • Krišku sira izmrviti preko polovine kora u tepsiji.
  • Postupak ponoviti i sa drugom polovinom kora. Važno je da se svaka kora premaže sa dve kašike smese.
  • Ostaviti jednu koru za kraj, pa pre nego što se stavi ova poslednja kora, krajevima koji vire, preklopiti burek i na kraju staviti poslednju koru pa krajeve lepo zavući ispod bureka.
  • Premazati ostatkom smese i peći na 200*C oko pola sata.

Napomene

Šta ima lepše od vrućeg bureka za doručak. Po meni, jogurt može ali i ne mora, važan je burek. Ovaj recept je pravi, burek je zaista preukusan a podseća upravo na onaj iz pekare. Bez muke i bez izlaska iz kuće, do dobrog doručka i odličnog bureka.
Poslovica za danas:
-" Sve su pite pitice, a burek je pitac."-