Go Back

Žito torta

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: Torte
Kuhinja: Srpska
Keyword: Torta, žito, orašče, orasi, pečene, kore

Sastojci

Kore:

  • 12 belanaca
  • 12 kašika šećera kristal
  • 9 kašika oraha mlevenih
  • 9 kašika brašna mekog

Fil:

  • 12 žumanaca
  • 6 kašika brašna oštrog
  • 20 kašika šećera kristal
  • 700 ml mleka
  • 250 gr putera
  • 3 kašike prah šećera
  • 300 gr oraha mlevenih
  • 3 kesice vanile
  • 1 orašče nastrugano

Uputstvo

Kore:

  • Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodati orahe i brašno pa varjačom blago izmešati da se sastojci sjedine.
  • Od ove smese ispeći tri korice.

Fil:

  • Mutiti žumanca sa šećerom dok ne dobiju skroz svetlu boju. Dodati 100ml mleka i brašno pa sve još jednom izmiksati. Ostalih 600ml mleka staviti da se kuva.
  • Kada mleko provri, sipati umućenu smesu i skuvati fil.
  • Posebno umutiti puter i prah šećer. U to dodavati kašiku po kašiku ohlađenog fila sve vreme muteći mikserom.
  • Na kraju dodati mlevene orahe, vanilu i orašče. Umutiti mikserom.
  • Celu tortu nafilovati ovim filom. Ne brinite, fila ima sasvim dovoljno za između korica, kao i da tortu premažete okolo i preko poslednje kore. Na kraju, tortu odozgo pospite mlevenim orasima.

Napomene

Žito torta je nekada bila veoma popularna ali u poslednje vreme popularnije su torte koje se lako i brzo prave. Nadam se da će ova torta ponovo naći svoje mesto na trpezama. Nije toliko teško ispeći tri korice i skuvati fil, probajte, a ja garantujem da vredi svakog odvojenog minuta vašeg vremena. Toliko je sočna, kremasta i ukusna da nećete požaliti i vrlo brzo ćete je napraviti ponovo.
Poslovica za danas:
-" Uči dobre stvari, loše se uče same od sebe."-