Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodati orahe i brašno pa varjačom blago izmešati da se sastojci sjedine.
Od ove smese ispeći tri korice.
Fil:
Mutiti žumanca sa šećerom dok ne dobiju skroz svetlu boju. Dodati 100ml mleka i brašno pa sve još jednom izmiksati. Ostalih 600ml mleka staviti da se kuva.
Kada mleko provri, sipati umućenu smesu i skuvati fil.
Posebno umutiti puter i prah šećer. U to dodavati kašiku po kašiku ohlađenog fila sve vreme muteći mikserom.
Na kraju dodati mlevene orahe, vanilu i orašče. Umutiti mikserom.
Celu tortu nafilovati ovim filom. Ne brinite, fila ima sasvim dovoljno za između korica, kao i da tortu premažete okolo i preko poslednje kore. Na kraju, tortu odozgo pospite mlevenim orasima.
Napomene
Žito torta je nekada bila veoma popularna ali u poslednje vreme popularnije su torte koje se lako i brzo prave. Nadam se da će ova torta ponovo naći svoje mesto na trpezama. Nije toliko teško ispeći tri korice i skuvati fil, probajte, a ja garantujem da vredi svakog odvojenog minuta vašeg vremena. Toliko je sočna, kremasta i ukusna da nećete požaliti i vrlo brzo ćete je napraviti ponovo.Poslovica za danas:-" Uči dobre stvari, loše se uče same od sebe."-