Go Back

Torta Ruska salata

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: Torte
Kuhinja: Srpska
Keyword: Torta, ruska, salata, pečene, kore

Sastojci

Kore:

  • 15 belanaca
  • 15 kašika šećera kristal
  • 15 kašika oraha mlevenih
  • 3 kašike brašna mekog

Fil:

  • 15 žumanaca
  • 15 kašika šečera kristal
  • 4 kesice pudinga od vanile
  • 1 litar mleka
  • 250 gr putera ili margarina
  • 3 kesice vanile
  • 250 ml slatke pavlake
  • 100 gr seckanih oraha
  • 100 gr suvog grožđa
  • 100 gr žele bombona iseckanih na kockice

Uputstvo

  • Od litar mleka odvojiti malo i razmutiti puding od vanile. Dodati šećer i žumanca pa izmiksati.
  • Ostatak mleka staviti da se kuva pa kad provri dodati puding sa žumancima. Kuvati dok se ne zgusne uz stalno mešanje.
  • Ostaviti da se ohladi a za to vreme ispeći kore.
  • Umutiti dobro belanca sa šećerom. Dodati mlevene orahe i brašno pa izmešati polako varjačom. Od ovoga ispeći tri kore u plehu dimenzija 20 x 30 cm.
  • Pečene kore ostaviti pokrivene krpom da se ohlade a za to vreme završiti fil.
  • Umutiti jednu slatku pavlaku i ostavit sa strane.
  • Posebno umutiti puter, pa dodavati ohlađen fil kašiku po kašiku uz stalno miksanje.
  • U fil dodati umućenu slatku pavlaku pa još jednom sve dobro umutiti mikserom.
  • Na kraju dodati seckane orahe, suvo grožđe i žele bombone iseckane na kockice i izmešati da se sastojci sjedine.
  • Fil podeliti na tri dela. Sa dva dela nafilovati tortu između korica a trećim delom nafilovati tortu odozgo i okolo. Po vrhu posuti mlevenim orasima i torta je gotova.

Napomene

Jedna prelepa i neobična torta ali po malo zaboravljena. Ovom prilikom sam se podsetila kako torte, tako i jedne, meni veoma drage osobe. Evo i vama ideje za malo promene.
Poslovica za danas:
-" Bogatom kapom nećeš prikriti siromaštvo u glavi."-