Go Back

Knedle sa kajsijama

Ukupno vreme1 hr 10 mins
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Nemačka
Keyword: Knedle, griz, kajsije, šljive, prezle

Sastojci

  • 500 ml vode
  • 300 gr brašna oštrog
  • 100 gr griza
  • 50 gr putera ili margarina
  • 3 cela jajeta

Ostalo:

  • 200 gr prezli
  • 50 ml ulja
  • 1 kesica vanile
  • kajsije, cimet, šećer po ukusu

Uputstvo

  • Ispržiti prezle na malo ulja, dok ne dobiju zlatnu boju. Dodati šećera po ukusu i vanilu. Ostaviti sa strane dok knedle ne budu kuvane.
  • Vodu staviti da provri, dodati odmah prstohvat soli i margarin.
  • Kada voda provri dodati brašno i griz i dobro izmešati da se masa sjedini.
  • Skloniti sa ringle pa mikserom umutiti jedno po jedno jaje i ostaviti da se testo ohladi, da može rukama da se radi.
  • Kajsije oprati i prepoloviti. U svaku polovinu stavti malo šećera i malo cimeta.
  • U veću šerpu naliti vodu, malo posoliti i staviti da vri dok vi spremate knedle.
  • Testo malo premesiti na pobrašnjenoj površini pa od njega kidati manje komade, rastanjiti između dlanova, staviti kajsiju i formirati knedlu.
  • Knedle odmah ubacivati u kipuću vodu i kuvati. Gotove su kad isplivaju na površinu.
  • Kuvane knedle vaditi rešetkastom kašikom i odmah valjati u prezle.
  • Knedle staviti u činiju a odozgo posuti preostalim prezlama.
  • Poslužiti tople.

Napomene

Ovaj recept za knedle je, kao što ste videli, bez krompira ali je krajni rezultat takođe veoma zadovoljavajući kao što je to slučaj za testo od krompira. Isto su mekane i ukusne a brže se naprave, Tako da vama prepuštam izbor. A takođe možete izabrati da li ćete ih praviti sa šljivama ili kajsijama, kao što rekoh, rezultat je odličan pa kako god.
Poslovica za danas:
-" Dobra žena praznu kuću čini da je puna."-