Go Back

Lenja pita od suvih sastojaka

Ukupno vreme45 mins
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: Pita, lenja, sipana, jabuke, griz, čaše, posno

Sastojci

  • 2 čaše brašna
  • 2 čaše griza pšeničnog
  • 1 čaša šećera kristal
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1-1,5 kg jabuka
  • 2 kesice vanile
  • 1 čaša šećera kristal
  • 3/4 čaše ulja
  • cimet po ukusu

Uputstvo

  • Izmešati brašno, griz, šećer i prašak za pecivo. Podeliti na tri jednaka dela.
  • Jabuke oljuštiti i narendati. Dodati ulje, šećer, vanilu i cimet.
  • U plehu, dimenzija 20 x 30 cm, ređati pitu na sledeći način.
  • Prvi deo suvih sastojaka sipati na dno pleha i poravnati. Preko toga rasporediti polovinu oceđenih jabuka. Preko jabuka ravnomerno sipati drugi deo suvih sastojaka. Drugu polovinu jabuka ocediti i rasporediti u plehu. Preko jabuka posuti treći deo suvih sastojaka i blago utapkati rukama.
  • Sok koji je ostao od ceđenja jabuka, kašikom preliti ravnomerno preko cele pite.
  • Pitu peći oko 40 minuta na 180*C. Pečenu pitu pokriti krpom i ostaviti da se ohladi.
  • Ohlađenu pitu iseći na kocke, posuti prah šećerom i poslužiti.

Napomene

I eto lenje pite za tili čas, za posne i obične dane, za goste i vas same, brza i jeftina a ukusna, meka i sočna...ma prosto se topi u ustima. Videćete i sami
Poslovica za danas:
-" Što srce ne zapazi, to ni oči ne vide."-