Go Back

Drpano prase

Ukupno vreme6 hrs
Kategorija: Ručak
Kuhinja: Srpska
Keyword: cepkana, svinjetina, pulled, pork, burger,

Sastojci

Marinada za meso:

  • 200 gr kečapa
  • 4 kašike sirćeta (balzamiko, jabukovo ili alkoholno)
  • 1 kašika pirea od paradajza iz tube
  • 2 kašike soli
  • 1 kašika braon šećera
  • 1/2 kašičice mlevenog bibera
  • 1 kašičica slatke aleve paprike
  • 1 kašičica dimljene mlevene paprike
  • 2-3 kašike soja sosa
  • 1 kašika barbecue sos (BBQ)
  • 3-4 čena belog luka
  • malo majčine dušice (sveže ili suve)
  • malo origana (svežeg ili suvog)

Ostalo:

  • 5-6 kg svinjskog mesa od vrata ili plećke bez kostiju
  • 2 glavice crnog luka
  • 300 ml vode
  • 1 kocka za supu po izboru
  • malo masti ili ulja

Uputstvo

  • Odmah na početku da objasnim neke stvari: Ovo je mera za otprilike 15-20 osoba, u zavisnosti kakav im je apetit. Vi možete napraviti svoju meru, prema vašim potrebama. Druga stvar je marinada, koju takođe možete napraviti prema vašem ukusu. Možete umesto dimljene paprike dodati ljutu tucanu papriku, umesto braon šećera, običan kristal šećer ili med, a od biljnih začina staviti ono što najviše prija vašem nepcu. A samo jelo, iako mu je potrebno dugo pečenje, priprema je veoma brza i jednostavna. Pa da krenemo.
  • U činiju staviti sve sastojke za marinadu i izmešati da se sastojci sjedine. Meso oprati, staviti u dublju tepsiju ili šerpu i premazati marinadom svuda okolo. Ostatak marinade sipati preko mesa, pokriti tepsiju alu folijom, malo je izbušiti viljuškom, da meso diše i odložiti u firžider na 24 h.
  • Spremiti malo veći pekač, sač ili dublji pleh, za pečenje ovog mesa. Ja sam koristila pekač sa poklopcem. Na dno pekača sipati malo ulja ili masti i poslagati crni luk iseckan na rebarca. Na luk staviti marinirano meso i preliti ostatak marinade preko mesa. U šerpicu sipati vodu, da provri, pa dodati kocku za supu i izmešati. Ovom supom preliti meso, poklopiti i pravac rerna. Meso peći na 150°C oko 6h. Što se tiče dužine pečenja, moram napomenuti da zavisi od toga koliko je meso mlado, što je mlađe, pre će se ispeći, tako da je ovih 6h relativna stvar. Povremeno meso okretati u pekaču, a tako ćete ujedno videti da li je pečeno i da li se raspada.
  • Kada je meso ispečeno, i bukvalno se raspada, prebaciti ga iz pekača na suv veći pleh. Uzeti dve viljuške pa polako početi sa cepkanjem, odnosno drpanjem mesa. Meso potpuno iscepkati i usitniti.
  • Marinadu koja je ostala u pekaču izmiksati štapnim mikserom, da se dobije forma sosa. Sos probati, pa ukoliko je potrebno, dodati još malo soja sosa ili BBQ sosa, soli ili šta već treba.
  • Izmiksanu marinadu preliti preko mesa i sve dobro izmešati. Probati da li je dovoljno slano i da li je ukus odgovarajući, dodati ako nešto fali i to je otprilike to. Drpana prasetina je spremna. Možete je odmah poslužiti uz priloge po želji. Ukoliko ćete je poslužiti kasnije, vratite je u pekač, poklopite i odložite u rernu uključenu na 50°C, da ostane topla do služenja.

Napomene

Koliko je ovo jelo preukusno, znaćete samo ako ga pripremite. Ja sam ga spremala svojim gostima, za moj rođendan i bukvalno su svi bili oduševljeni. Dodajte još nekoliko salata i razne vrste priloga uz ovo prasence i biće pun pogodak. Najbolja stvar je to što su vam ruke odrešene za pravljenje ovog jela po svom ukusu i količini. 
Poslovica za danas:
-"Mir se čuva postavljanjem jasnih granica."-