Go Back

Vasina torta

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: Torte
Kuhinja: Srpska
Keyword: vasina, torta, orasi, šaum, domaća, pečena, korica

Sastojci

Kora:

  • 5 celih jaja
  • 5 kašika šećera
  • 1 kašika brašna
  • 50 gr mlevenih oraha
  • 50 gr rendane čokolade

Fil:

  • 4 žumanca
  • 4 kašike šećera
  • 350 gr oraha
  • 100 ml mleka
  • 125 gr šećera
  • 100 gr čokolade za kuvanje
  • 150 gr putera ili margarina
  • 1 pomorandža izrendana korica i sok

Šaum:

  • 4 belanceta
  • 250 gr šećera
  • 150 ml vode

Glazura od čokolade:

  • 100 gr čokolade za kuvanje
  • 100 ml slatke pavlake

Uputstvo

  • Mutiti jaja sa šećerom toliko dugo dok smesa ne postane potpuno svetla i gusta. Dodati orahe, izrendanu čokoladu i brašno i polako varjačom izmešati smesu, da se sastojci ujednače.
  • Smesu prebaciti u pleh dimenzija 20 x 30 cm, obložen pek papirom i peći koru na 180°C oko 20 - 25 minuta. Izvaditi koru iz pleha i ostaviti da se potpuno ohladi.
  • U manjoj šerpici umutiti žumanca sa šećerom pa skuvati na pari. Ostaviti fil da se ohladi. Posebno u činiju staviti orahe i šećer, pa preliti provrelim mlekom i izmešati. Dodati odmah otopljenu čokoladu, izrendanu koricu i sok od pomorandže, pa sve zajedno izmešati i ostaviti da se ohladi. Umutiti penasto puter, dodati oba ohlađena fila i sve zajedno dobro umutiti mikserom.
  • Umućen fil naneti preko korice, poravnati i ostaviti u frižider na hlađenje.
  • U šerpicu sipati šećer i vodu i kuvati dok se ne dobije sirup gust kao za slatko. Kada sa kašike počnu da kaplju po dve kapi, sirup je gotov. Dok se sirup kuva, umutiti belanca u čvrst sneg, pa gotov sirup, dok je još vruć sipati malo po malo u belanca, sve vreme miksajući na najjačoj brzini. Kada se sav sirup potrošio, nastaviti sa mućenjem još nekoliko minuta. Umućen šaum odmah naneti preko nafilovane torte, lepo poravnati i vratiti u frižider.
  • Ugrejati slatku pavlaku do vrenja, pa preliti preko čokolade za kuvanje, iseckane na manje komade. Ostaviti par minuta da odstoji i izmešati kašikom kako bi se čokolada potpuno istopila. Ostaviti ganaš da se malo prohladi, ali paziti da se ne stegne, pa preliti preko torte i ostaviti tortu da se potpuno ohladi i stegne.
  • Ukrašavanje uradite po svojoj volji. Možete preko glazure posuti mlevene ili seckane orase, ili ukrasiti šlagom.

Napomene

Recept za čuvenu Vasinu tortu, koja je u poslednje vreme dobila ponovo na popularnosti. Ovo je malo modernija verzija, ali imam još jedan recept, onaj dosta stariji, iz sveske moje ujne, malo je jednostavnija, ali svakako ništa manje ukusna. Potražite na mom sajtu pa odlučite koji vam se više sviđa.
Poslovica za danas:
-"Nećete biti srećniji sa većim stvarima, dok ne postanete srećni sa onim što već imate."-