Go Back

Šampinjoni u sosu

Ukupno vreme30 mins
Kategorija: Prilog, Ručak
Kuhinja: Srpska
Keyword: šampinjoni, pečurke, sos, beli, luk,

Sastojci

  • 400 gr šampinjona
  • 3-4 čena belog luka
  • 1 kašika brašna
  • 250 ml pavlake za kuvanje
  • so, biber, začin c i malo mleka

Uputstvo

  • Šampinjone oprati i seckati na listiće. U dublji tiganj sipati ulje, da pokrije dno, dodati isečene šampinjone i sitno iseckan beli luk i pržiti na tihoj vatri.
  • Kada ispari voda, koju su šampinjoni pustili, dodati jednu kašiku brašna, promešati i odmah naliti pavlaku za kuvanje. Kuvati na skroz tihoj vatri, da provri, pa dodati začine po ukusu. Ukoliko je sos previše gust, slobodno dodati malo mleka, da se dobije željena gustina.
  • Ukoliko želite više sosa, dodati samo jednu kašiku više brašna. U tom slučaju će vam biti potrebno malo više mleka, pored pavlake za kuvanje. Takođe, ako volite, možete dodati i jednu kašiku kisele pavlake, ali nema potrebe. Ukus je zaista više nego dobar i ovako.
  • Sos možete poslužiti uz neko ukusno meso ili testeninu.

Napomene

Blag ukus belog luka, daje ovom sosu onu pravu notu, koja je potrebna da razbije monoton ukus pavlake za kuvanje. Na kraju kuvanja možete dodati i vrlo malo mirođije, ukoliko volite, ali opet, sve prema sopstvenom ukusu. 
Poslovica za danas:
-"Trpe ljudi svašta, a na kraju se slomiju na sitnicu."-