Pirinač skuvati u slanoj vodi, ali pazite da vam se ne prekuva, jer ne želimo da dobijemo kašu.
Luk, šargarepu i đumbir iseckati na sitno, najbolje u električnom secku. U dublji tiganj ili pliću šerpu sipati ulje, da pokrije dno. Dodati iseckano povrće, posoliti i dinstati poklopljeno na tišoj vatri. Kada su se šargarepa i luk izdinstali, dodati svežu crvenu papriku, iseckanu na sitne kockice.
Nastaviti sa prženjem uz stalno mešanje, još par minuta. Na kraju dodati skuvan pirinač, so, biber, suvi začin i malo soja sosa. Sve dobro izmešati, pržiti još minut, dva i to je to. Prilog ili samo jelo, svejedno je, ukus je savršen.
Moram da napomenem, da budete pažljivi sa začinima. Đumbir je sam po sebi ljut, pa ako preterate sa biberom, rižoto može biti poprilično ljut. Isto važi i za so i suvi začin, jer ukoliko dodajete soja sos (koji nije obavezan), a koji je takođe slan, možete rižoto učiniti preslanim za jelo.