Go Back

Ćuftice bez mesa

Ukupno vreme15 mins
Kategorija: Ručak
Kuhinja: Srpska
Keyword: ćufte, pljeskavice, faširane, posno, rucak,

Sastojci

  • 400 gr skuvanih lebleblija ili iz konzerve
  • 1 glavica crnog luka manja
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica kima
  • oko 50 gr ovsenih pahuljica
  • so, biber i par liski peršuna

Uputstvo

  • U blender ili električni secko, staviti sve sastojke osim ovsenih pahuljica i dobro izblendirati, da se dobije kompaktna smesa. Ukoliko je smesa gusta za blendiranje, dodati malo vode, da se smesa lakše samelje.
  • Na kraju dodati ovsene pahuljice i sve dobro umesiti špatulom ili rukom. Ovsene pahuljice dodavati malo po malo, jer sa njima korigujete gustinu smese. Možda će vama biti potrebno manje ili više pahuljica, od gore navedene gramaže.
  • Smesu pokriti providnom folijom i ostaviti u frižider sat vremena. Od ohlađene smese vaditi ćuftice ili praviti manje pljeskavice. Ćufte možete pržiti na ulju, peći u rerni ili u air fryeru.
  • E sad, ja sam ih spremala na dva načina. Prvi je da sam pravila manje pljeskavice i njih pržila na ulju, savršeno su ukusne i mekane, tope se u ustima. Drugi način, vadila sam kašikom za sladoled manje ćuftice i pekla ih u air fryeru. One su malo malo čvršće i pogodnije za dodavanje u sos. Ukus je naravno isto odličan.
  • Vi odlučite, da li ćete ih pržiti i poslužiti uz neki kuvani i prženi krompir, ili ćete ih peći, pa ubaciti u sos po želji. Ja sam ih poslužila uz posni sataraš, što je odlična kombinacija.

Napomene

Evo recepta za jedne ćuftice bez mesa. Naprave se vrlo brzo, lagane su i za letnji ručak, i za eventualne dijete, ali i za letnje postove. Za mene su pravo otkriće i često ih pravim u poslednje vreme.
Poslovica za danas:
-"Što je neko tuplji duhom, to je drskiji na jeziku."