Kajsije oprati, očistiti od koštica i staviti ih u dublji lonac. Dodati limuntus i vodu, pa štapnim mikserom izmiksati kajsije, da se dobije kašasta smesa. Možete to uraditi i u blenderu, kako vam je lakše.
Pokriti lonac krpom i ostaviti da odstoji preko noći na hladnom mestu.
Sutradan smesu procediti kroz cediljku i izmeriti koliko je litara soka dobijeno. Na svaki litar soka, dodati 1 kg šećera. Pokriti krpom i ostaviti da se šećer istopi, a povremeno promešati drvenom varjačom.
Kada se šećer istopio, sok sipati u flaše, zatvoriti odgovarajućim čepom i ostaviti na hladno mesto do uoptrebe.
U čašu sipati malo sirupa, razblažiti hladnom vodom, dodati led ili krišku limuna i poslužiti.
Ukoliko pravite veću količinu, i planirate da sirup stoji duže, možete na ovu količinu dodati 1 kašičicu konzervansa uz šećer.