Recept je savršeno jednostavan, ali je krajnji rezultat više nego odličan.
Krompir oljuštiti i skuvati na uobičajen način. Vodu u kojoj se krompir kuva obavezno posoliti, jer tokom kuvanja, krompir dobar deo soli prihvati.
Dok se krompir kuva, u manju šerpicu sipati pavlaku i puter, dodati začinsko bilje, poklopiti i smesu kuvati na skroz tihoj vatri, da vri 5-6 minuta. Isključiti ringlu i ostaviti šerpicu poklopljenu, dok se krompir ne skuva.
Skuvan krompir procediti i izgnježditi gnječilicom za pire. Skuvanu smesu sa začinima procediti kroz sitnu cediljku i sipati u krompir, dodati još malo soli, pa najbolje mikserom kratko izmiksati.
Ovako dobijena smesa će biti pregusta, zato je potrebno dodavati po malo mleka, kako bi se smesa malo razredila, i dobila gustina po želji, a gustinu odredite sami.
Pire krompir je gotov i možete ga poslužiti uz recimo, neko fino mesance u sosu.