Keyword: tart, mleveni, keks, plazma, čokolada, kolaci, torte,
Sastojci
Kora:
300grmlevenog plazma keksa
150grputera ili margarina
oko 8kašikamleka
oko 4kašikesoka od pomorandže
Fil:
200grmlečne čokolade
200grčokolade za kuvanje
300mlslatke pavlake
80grputera ili margarina
Uputstvo
U vanglicu sipati keks, dodati istopljen puter, mleko i sok od pomorandže pa sve umesiti rukom. Ukoliko je potrebno, dodati još malo soka ili mleka. Smesa treba za nijansu mekša, jer će je puter dodatno stegnuti u frižideru.
Sada uzeti kalup za tart i smesom obložiti ceo kalup po dnu i sa strane. Utapkati dobro smesu po dnu i odložiti kalup u frižider, dok fil ne bude gotov.
Posebno u šerpici ugrejati slatku pavlaku do vrenja, pa dodati puter i obe vrste čokolade. Ostaviti nekoliko minuta da odstoji, da se čokolade istope, zatim sve dobro izmešati, kako bi se dobila ujednačena smesa. Kada se čokolada istopi, dobićete mlaku i gustu smesu.
Čokoladu preliti preko smese u kalupu i kalup ponovo vratiti u frižider. Ukoliko je čokolada još uvek vruća, ostaviti kalup na sobnoj temperaturi da se ohladi pa premestiti u frižider.
Tart ostaviti u frižideru, dok se čokolada potpuno ne ohladi i stegne, zatim ukrasiti iseći i poslužiti.
Napomene
Nema tarta koji nije ukusan i lep. Lično više volim pečene tartove, ali i ovi brzinski uopšte ne zaostaju. Sve dok je nama plazma keksa, neće biti loših kolača.Poslovica za danas:-"Nema većeg dostojanstva od čoveka koji ćuti, a mogao bi da povredi."-