Go Back

Posni kolač od šargarepe

Ukupno vreme20 mins
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Austrijska
Keyword: šargarepa, posno, orasi, lešnici, džem, sočno, brzo,

Sastojci

  • 500 gr šargarepe
  • 200 gr smeđeg šećera
  • 100 ml ulja
  • 1 pomorandža sok i izrendana kora
  • 100 gr mlevenih lešnika ili oraha
  • 2 pune kašike džema od kajsija
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 250 gr brašna
  • prstohvat soli

Ostalo:

  • 3-4 kašike džema od kajsija
  • 1 šaka mlevenih oraha ili lešnika

Uputstvo

  • Šargarepu očistiti i izrendati na krupno ili još bolje, samleti u električnom secku.
  • U izrendanu šargarepu dodati ulje, šećer, džem, sok i izrendanu koricu od jedne pomorandže, pa izmešati špatulom.
  • Na kraju dodati mlevene lešnike, prašak za pecivo i brašno, pa još jednom sve dobro izmešati.
  • Smesu preručiti u pleh dimenzija 20 x 30 cm, obložen papirom za pečenje i peći na 170-180*C oko 40 minuta. Proveriti čačkalicom da li je kolač ispečen.
  • Vruć kolač premazati džemom od kajsija i posuti mlevenim lešnicima. Ostaviti kolač da se potpuno ohladi, pa seći na kocke ili šnite i poslužiti.

Napomene

Kolač je savršen. Napravi se veoma brzo, posebnu aromu i ukus mu daje lešnik i pomorandža, a sočnost je od džema od kajsija. Kolač je bukvalno nestao sa tacne u najbžem mogućem roku. Do sada sam imala otpor prema kolačima sa šargarepom, iako je izuzetno volim, sreća da sam dilemu rešila. 
Poslovica za danas:
-"I kada dođe do rasprave, neka su vam reči blage, a dokazi jaki."-