Šargarepu očistiti i izrendati na krupno ili još bolje, samleti u električnom secku.
U izrendanu šargarepu dodati ulje, šećer, džem, sok i izrendanu koricu od jedne pomorandže, pa izmešati špatulom.
Na kraju dodati mlevene lešnike, prašak za pecivo i brašno, pa još jednom sve dobro izmešati.
Smesu preručiti u pleh dimenzija 20 x 30 cm, obložen papirom za pečenje i peći na 170-180*C oko 40 minuta. Proveriti čačkalicom da li je kolač ispečen.
Vruć kolač premazati džemom od kajsija i posuti mlevenim lešnicima. Ostaviti kolač da se potpuno ohladi, pa seći na kocke ili šnite i poslužiti.
Napomene
Kolač je savršen. Napravi se veoma brzo, posebnu aromu i ukus mu daje lešnik i pomorandža, a sočnost je od džema od kajsija. Kolač je bukvalno nestao sa tacne u najbžem mogućem roku. Do sada sam imala otpor prema kolačima sa šargarepom, iako je izuzetno volim, sreća da sam dilemu rešila. Poslovica za danas:-"I kada dođe do rasprave, neka su vam reči blage, a dokazi jaki."-