U činiju sipati ulje, puter, pavlaku, pekmez i šećer i žicom mutiti da se sastojci sjedine i šećer istopi.
Dodati mlevene orahe i prašak za pecivo i dobro izmešati. Na kraju dodavati brašno, malo po malo i mesiti rukom, da se dobije mekano i glatko testo, koje se ne lepi za ruke.
Od testa odmah praviti loptice, pa svaku lopticu blago spljoštiti na najsitnijem delu rendeta, kako bi se dobile šare po gurabijama. Veličinu loptica odredite sami, prema vašoj želji. Ja sam kidala komade veličine pin-pong loptice, a obično se prave u veličini jedne mandarine.
Gurabije ređati u pleh, obložen papirom za pečenje. Na svaki komad utisnuti polovinu jezgra oraha ili jednu kocku šećera i peći na 180*C oko 15 minuta.
Za one koji ne znaju, pekmez od jabuka, koji se pominje gore u sastojcima, je tradicionalni bosanski pekmez, koji se kuva od jabuka divljaka, bez šećera i ima skoro crnu boju kada je skuvan. Ne znam da li ga ima u Srbiji po prodavnicama, ja sam ga dobila od koleginice iz Bosne.