Dunje oljuštiti i iseckati na kocke i kuvati oko 15-20 minuta ili dok ne budu potpuno mekane, kako bi mogle da se izblendiraju.
Skuvane dunje procediti i izblendirati ih u blenderu ili štapnim mikserom. Od kompota, dobijenog prilikom kuvanja dunja, odmeriti 100 ml, toliko je ukupno potrebno. Tu količinu možete dodavati u blender, kako bi se dunje lakše samlele, a ostatak, ako ga ima, dodati prilikom kuvanja džema.
U širu šerpu prebaciti ispasiranu smesu od dunja, dodati šećer, sok od limuna i vodu dunja i kuvati džem na srednjoj vatri oko 15 minuta, sve vreme mešajući. Na kraju dodati začin kardamom, dobro izmešati, prokuvati još minut i skinuti sa ringle.
Vruć džem sipati u teglu, zatvoriti original poklopcem i okrenuti teglu naopako, par minuta.
Tegle odložiti na policu sa ostalom zimnicom, pa koristiti po potrebi.