Izdinstati crni luk na malo ulja. Dodati iseckano povrće i propržiti minut, dva, uz stalno mešanje.
Sve naliti vodom, poklopiti i kuvati na srednjoj vatri, dok povrće ne bude kuvano.
Kada je povrće skuvano, prebaciti sve zajedno u blender i dobro izmiksati. Ja sam to uradila štapnim mikserom.
Vratiti izmiksanu supu u lonac, dodati so i biber i po želji još neki začin. Doterati gustinu potaža dodavanjem vode. Potaž ne sme da bude ni pregust, ali ni redak.
Posebno umutiti žumance i pavlaku za kuvanje, pa sipati u potaž i sve dobro izmešati.
Poslužiti vruć potaž uz dodatke koje volite. Ja sam je dodatno obogatila iseckanim prešunom i malo još neutralne pavlake.
Napomene
Jesen je pravo vreme za kuvanje potaža. Ima dovoljno povrća u ponudi, napravi se jako brzo i lako, a ugreje i dušu i telo. Ja lično obožavam sve krem supe, a najbolje od svega, što može da se kombinuje povrće koje vam se nađe u kuhinji. Uglavnom se sve slaže.Poslovica za danas:-"Čast se ne može oduzeti, ona se može samo izgubiti."-