Umutiti dobro žumanca sa šećerom, pa skuvati fil na pari. Skuvan fil pokriti providnom folijom i ostaviti da se potpuno ohladi. Za to vreme ispeći koru.
Umutiti dobro belanca sa šećerom, da se dobije čvrst šam. Dodati kokos i polako špatulom izmešati smesu da se sjedini.
Smesu izručiti u pleh dimenzija 32 x 22 cm, obložen papirom za pečenje i peći na 180*C oko pola sata. Ostaviti koru da se ohladi.
Umutiti penasto puter, dodati ohlađen fil i sve dobro izmiksati. Filom ravnomerno premazati ohlađenu koru. Preko fila posuti pečen i iseckan lešnik, blago utapkati rukama, da lešnik fino legne u fil, pa ostaviti tortu u frižider, da se potpuno ohladi i stegne.
Posebno umutiti šlag ili slatku pavlaku, pa premazati celu tortu i ukrasiti po želji.
Napomene
Ovo je jedna starinska torta sa kokosom, odnosno starinska rafaelo torta. Po originalnom receptu, koji sam dobila pre sigurno 35 godina, muti se puter sa šećerom i živim žumancima. Sobzirom da više nismo sigurni u namirnice koje kupujemo, ja sam žumanca skuvala na pari. I sigurnije i ukusnije.Poslovica za danas:-"Ne hvataj zmije tuđim rukama."-