Go Back

Gibanica sa kiselom vodom

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Doručak, Večera
Kuhinja: Turska
Keyword: pita,gibanica,sir,doručak,slano,večera,kore,kupovne,

Sastojci

  • 500 gr kora za pitu ili gibanicu
  • 2 cela jajeta
  • 1 čaša ulja čaša od 200 ml
  • 1,5 čaša mleka
  • 1 kašičica soli

Ostalo:

  • 300 gr sira po izboru
  • 500 ml kisele vode

Uputstvo

  • Sir izgnježditi i ostaviti sa strane.
  • Posebno u vanglici umutiti jaja, mleko, ulje i so.
  • U tepsiju, dimenzija 20 x 30 cm, na dno staviti jednu koru ravno, a jednu koru ostaviti za kraj, da se pokrije gibanica.
  • Sada ređati kore u pleh, tako što se malo naberu, kao harmonika. Svaku koru u plehu preliti sa 2-3 kašike umućenog fila, a na svaku treću koru, rasporediti malo izgnježdenog sira.
  • Složenu gibanicu pokriti ostavljenom korom, krajeve zadenuti između pleha i kora i iseći na kocke. Preko složene gibanice preliti ostatak umućenog fila i zaliti sa 500 ml kisele vode. Ne brinite, nije mnogo.
  • Ostaviti gibanicu par minuta da upije vodu i peći na 180*C oko sat vremena.
  • Ispečenu gibanicu pokriti krpom, ostaviti 10-15 minuta, da malo odmori, a onda iseći i poslužiti dok je još topla.

Napomene

Garantujem da ništa mekše i sočnije niste probali, bar kada su pite i gibanice u pitanju. Gibanica koja je veoma brzo napravi, ne košta puno, a toliko je ukusna, i mekana da se topi u ustima. Moje preporuke od sveg srca.
Poslovica za danas:
-"Dok dišem, nadam se."-