Go Back

Brza karamel torta

Ukupno vreme20 mins
Kategorija: Kolači, Torte
Kuhinja: Austrijska
Keyword: bakin, kolač,vafli,karamel,maline,maskarpone,

Sastojci

  • 200 ml slatke pavlake
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 1 kesica učvršćivača za šlag
  • 1 kašika šećera u prahu
  • 5-6 kašika karamel sirupa
  • 500 gr maskarpone sira
  • 1-2 šake malina sveže ili smrznute
  • još 2-3 kašike karamel-sirupa
  • bakin kolač

Glazura:

  • 100 gr mlečne čokolade
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašike sitno iseckanog lešnika, badema ili oraha nije obavezno

Uputstvo

  • Prvo da objasnim za bakin kolač. Možete ga sami napraviti ili kupiti gotov, a što se tiče broja komada koji su potrebni, to ćete morati sami da odredite, jer se veličina kupovnih vafla razlikuje. Ova torta se ređa u obruč prečnika 22 cm, u dva reda, pa vi otprilike izračunajte, a ako neki vafl i ostane, neće se sigurno baciti. Ukoliko pravite domaći bakin kolač, dobićete već formiran krug i biće vam lakše za ređanje.
  • U vanglicu sipati slatku pavlaku, dodati učvršćivač za šlag i šećer u prahu, pa umutiti. Na kraju dodati maskarpone i karamel sirup i još jednom izmiksati, da se sastojci sjedine.
  • U obruč, prečnika 22cm, staviti na dno jedan red bakinog kolača ili vafla, preko staviti polovinu fila i ravnomerno rasporediti. U sredini fila napraviti blago udubljenje, prečnika 5-6 cm, pa u njega naliti 3-4 kašike karamela, a okolo rasporediti maline.
  • Preko staviti drugi red bakinog kolača i premazati ostatkom fila.
  • Posebno istopiti čokoladu sa uljem, dodati iseckane lešnike, izmešati i preliti preko fila. Ovako složenu tortu ostaviti u frižider na par sati, da se ohladi i stegne.
  • Iseći na kriške i poslužiti.

Napomene

Ako volite maskarpone, onda ćete ovu tortu obožavati. Napravi se bukvalno za 15-20 minuta, maskarpone i karamel u kombinajciji su najlepša bajka ukusa, a kada sve to razveselite šakom malina, e to je već jedna apsolutna ravnoteža i skladnost.
Poslovica za danas:
-"Ako uvek govoriš istinu, ne moraš pamtiti ništa."-