Go Back

Griz kolač sa keksom

Ukupno vreme15 mins
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Austrijska
Keyword: keks,griz,čokolada,brz,jeftin,kolač,jednostavan,

Sastojci

  • 200 gr keksa ptiber

Fil:

  • 300 ml mleka
  • 55 gr šećera
  • 55 gr griza
  • 55 gr putera ili margarina
  • 25 gr meda

Glazura:

  • 160 gr čokolade za kuvanje
  • 200 ml slatke pavlake

Uputstvo

  • Sipati mleko u šerpicu, dodati šećer i griz i kuvati dok se ne zgusne. Skloniti sa ringle, dodati med i puter i izmešati da se smesa ujednači.
  • U kalup odgovarajućih dimenzija, složiti u tri reda po četiri keksa. Keks nije potrebno dodatno natapati.
  • Preko keksa sipati vruć fil i ravnomerno rasporediti. Preko fila složiti još jedan red keksa, pa ostaviti da se kolač hladi.
  • Slatku pavlaku zagrejati do vrenja, ali paziti da ne provri. U vruću pavlaku dodati čokoladu iskidanu na komade i mešati da se čokolada istopi i smesa ujednači.
  • Ovako spremljenu glazuru odmah preliti preko kolača i ostaviti kolač da se potpuno ohladi i glazura stegne.
  • Seći na kocke i poslužiti.

Napomene

Kolač je zaista brz, lak, jednostavan, jeftin i što je najvažnije preukusan, ali moram dodati jednu malu zamerku. Mislim da bi kolač bio još lepši i ukusniji, kada bi se fil duplirao, tj. kada bi skuvali duplu meru fila, a sve ostalo ostane isto. Sledeći put pravim tako, a vi odlučite sami.
Poslovica za danas:
-"Poteškoća i gubitak čine čoveka mudrim."-