Umesiti testo od gore navedenih sastojaka. Ostaviti ga za trenutak sa strane, dok spremite fil.
U džem od smokvi dodati 3-4 kašike mlevenog keksa i sve izmešati. Ukoliko je džem malo ređi, dodajte slobodno još neku kašiku keksa, da se dobije malo gušća, lepljiva smesa. Inače, ako nemate džem od smokvi, naravno da možete koristiti onaj koji vam se nađe u kuhinji ili koji najviše volite.
Ovako spremljen fil prebaciti u dresing kesu ili običnu kesu za zamrzivač, pa odseći vrh kese da se dobije rupa prečnika jednog prsta.
Testo sada rastanjiti oklagijom u oblik pravougaonika, debljine 5 mm. Testo iseći na pet jednakih traka, širine otprilike tri prsta. Na svaku traku, celom dužinom po sredini istiskati džem iz kese. Sada spajati ivice trake celom dužinom, pa prebaciti u veliki pleh od rerne, ali tako da onaj spojeni deo dođe na dno pleha.
Isto uraditi sa ostalim trakama, pa kada su sve smeštene u pleh, iseći ih na štrudlice, dužine oko 5-6 cm.
-
Štrudlice peći na 180*C oko 15-20 minuta. Ostaviti ih da se malo ohlade, pa obilato posuti prah šećerom i poslužiti.