Go Back

Lincer šnite

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Keks, Kolači
Kuhinja: Austrijska
Keyword: linzer,keks,kolač,šnite,štangle,džem,puter

Sastojci

Testo:

  • 250 gr putera ili margarina
  • 120 gr šećera
  • 1 celo jaje
  • 140 gr badema
  • izrendana korica od pola limuna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • malo cimeta ko voli
  • 350 gr brašna

Ostalo:

  • 4-5 kašika džema po izboru

Uputstvo

  • Umesiti testo od gore navedenih sastojaka.
  • Brašno, naravno dodavati po malo, jer opet ista stvar...po receptu ide 210 gr brašna, a meni je otišlo 350 gr.
  • Dakle dodati brašna po potrebi, da se umesi lepo, glatko testo. Uviti testo u providnu foliju i ostaviti sat-dva u frižider. Ova takozvana prhka testa, kojima je potrebno hlađenje pre dalje obrade, mogu da se umese i dan, pa i dva dana ranije, i odlože u frižider, da čekaju svoj red.
  • Kada se testo ohladilo, uzeti 2/3 testa, pa ga oklagijom rastanjiti na papiru za pečenje, na dimenzije 25 x 35 cm. Prebaciti testo, sa sve papirom u pleh odgovarajućih dimenzija. Dimenzije pleha mogu da budu i malo veće, ali nikako manje.
  • Sada testo u plehu premazati slojem džema ili pekmeza po izboru.
  • Drugi deo testa, takođe rastanjiti na 2-3 mm debljine, pa reckastim okruglim nožem, za sečenje testa, seći trake, širine jednog prsta. Trake ređati preko premazanog testa i to dijagonalno, pa duž svake trake po sredini napraviti rupice viljuškom, čisto radi estetike.
  • Kolač peći na 180*C oko 20-25 minuta. Ostaviti da se potpuno ohladi, pa iseći na šnite i po želji posuti šećerom u prahu.

Napomene

Kolač koji se veoma brzo i lako napravi, a kada ga iznesete pred goste, obavezno izmami oduševljenje kod svih. Uostalom, napravite i uverite se.
Poslovica za danas:
-"Strah porazi više ljudi nego ijedna stvar na svetu."-