Go Back

Posni figaro sa susamom

Ukupno vreme30 mins
Kategorija: Kolači, Posni kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: oblanda,posni, sitni,kolaci,orasi,susam,keks

Sastojci

  • 2 lista velike oblande
  • 500 gr šećera kristal
  • 200 ml vode
  • 250 gr margarina
  • 100 gr pečenog susama
  • 150 gr seckanih oraha
  • 400 gr mlevenog posnog keksa

Uputstvo

  • Sipati šećer u šerpu i pržiti na laganoj vatri, da dobije svetlo braon boju.
  • U karamelizovan šećer sipati vodu i kuvati dok se šećer ne istopi. Zatim dodati margarin i nastaviti sa mešanjem, da se margarin istopi.
  • Na kraju sipati susam, seckane orahe i mleveni keks i sve dobro izmešati. Smesu sipati na jednu oblanu, ravnomerno rasporediti, pa poklopiti drugom oblandom, pokriti papirom ili folijom i opteretiti nečim malo težim, koliko samo da se oblanda lepo zalepi za fil.
  • Listove oblande filovati tako da fil dođe na veće kockice od oba lista oblande.
  • Kada se oblanda ohladi i stegne, iseći na štanglice ili kockice i poslužiti.

Napomene

Ako išta volim od slavskih kolača, to su figaro štangle, bilo mrsne ili posne. Još ako u posne, dodate mlevenu posnu plazmu, umesto običnog keksa, užitak će biti potpun. Nema greške sa ovim kolačom.
Poslovica za danas:
-"Bolje kasno nego nikad."-