Sipati šećer u šerpu i pržiti na laganoj vatri, da dobije svetlo braon boju.
U karamelizovan šećer sipati vodu i kuvati dok se šećer ne istopi. Zatim dodati margarin i nastaviti sa mešanjem, da se margarin istopi.
Na kraju sipati susam, seckane orahe i mleveni keks i sve dobro izmešati. Smesu sipati na jednu oblanu, ravnomerno rasporediti, pa poklopiti drugom oblandom, pokriti papirom ili folijom i opteretiti nečim malo težim, koliko samo da se oblanda lepo zalepi za fil.
Listove oblande filovati tako da fil dođe na veće kockice od oba lista oblande.
Kada se oblanda ohladi i stegne, iseći na štanglice ili kockice i poslužiti.
Napomene
Ako išta volim od slavskih kolača, to su figaro štangle, bilo mrsne ili posne. Još ako u posne, dodate mlevenu posnu plazmu, umesto običnog keksa, užitak će biti potpun. Nema greške sa ovim kolačom.Poslovica za danas:-"Bolje kasno nego nikad."-