Umutiti dobro margarin sa šećerom u prahu, vanilin šećerom i izrendanom koricom od jednog limuna. Dodati zatim, ulje i cimet, pa još jednom sve lepo izmiksati.
Na kraju dodavati malo po malo brašna i umesiti mekano i glatko testo, da se ne lepi za ruke. Kada pritisnete testo prstom, prst treba lako da uđe u testo. Po originalnom receptu piše oko 400 gr brašna, međutim, meni je otišlo dosta više, otprilike oko 550 gr.
Od ovog testa možete praviti razne oblike keksa. Ukoliko želite modlom da vadite oblike, testo pre toga uviti u foliju i ostaviti u frižider na sat-dva, zatim razviti oklagijom na željenu debljinu i modlicama vaditi keks.
Ukoliko želite "keks na vodenicu" kako ga mi popularno zovemo, nije potrebno hladiti testo. Kada umesite testo, namestite vodenicu za meso, sa dodatkom za keks i odmah pristupite pravljenju keksa.
Dobijeni keks ređati na pleh obložen papirom za pečenje i peći na 200*C oko 15 minuta.
Ostavite keks da se ohladi pa ukrasite po želji ili ih jednostavno pospite šećerom u prahu.