Go Back

Kiflice sa makom

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Kolači, Peciva, Testa
Kuhinja: Srpska
Keyword: kiflice,mak,slatke,ukusne,jeftine

Sastojci

Testo:

  • 150 gr putera ili margarina
  • 1 celo jaje
  • 60 gr šećera u prahu
  • 75 ml mleka
  • sok i izrendana korica od pola limuna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 375 gr brašna

Fil:

  • 200 gr mlevenog maka
  • 120 gr šećera
  • 120 ml mleka

Uputstvo

  • Umesiti testo od gore navedenih sastojaka. Brašno dodavati malo po malo, jer količina brašna može da varira u zavisnosti od veličine jajeta, limuna, itd..
  • Testo uviti u providnu foliju i ostaviti u frižider na sat - dva. Za to vreme skuvati fil.
  • U mleko sipati šećer i staviti da provri, pa dodati mleveni mak i sve dobro izmešati. Ako vam se učini da je fil previše gust ili rastresit, slobodno dodajte još malo provrelog mleka. Ostaviti fil da se ohladi.
  • Testo podeliti na tri jednaka dela. Svaki deo rastanjiti oklagijom u krug, što tanje. Na rastanjeno testo staviti 1/3 fila i razmazati ga preko celog kruga.
  • Nafilovano testo iseći na 4 dela, pa svaki deo na još 4-5 delova, u zavisnosti da li želite manje ili veće kiflice. Isečene delove testa uvijati u kiflice i ređati u pleh.
  • Isto uraditi i sa ostala dva dela testa.
  • Kiflice peći na 200*C oko 15-20 minuta, da sasvim blago porumene, više da ostanu svetle. Pečene kiflice ostaviti da se ohlade, pa ih valjati u prah šećer.
  • Poslužiti posle ručka uz kaficu.

Napomene

Možda sam i dosadna sa makom, ali šta ću kada ga obožavam, a ako me pitate koji kolač sa makom najviše volim...pa sve brate, sve.
Poslovica za danas:
-"Ne grizi ruku koja te hrani."-