Go Back

Posni kolač sa makom

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: Kolači, Testa
Kuhinja: Srpska
Keyword: testo,pecivo,kvasac,mak,džem,štrudla,čaj,kamilica,

Sastojci

Testo:

  • 250 ml čaja od kamilice
  • 3 kašike šećera
  • 20 gr kvasca
  • 150 ml ulja
  • 1 kesica vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • izrendana korica jednog limuna
  • 500-550 gr brašna

Fil:

  • 300 gr mlevenog maka
  • 4-5 kašika džema od kajsija ili nekog drugog
  • 3 kašike šećera
  • oko 200 ml čaja od kamilice ili vruće vode

Ostalo:

  • 2 kašike džema od kajsija
  • 2 šake mlevenih oraha

Uputstvo

  • Skuvati čaj od kamilice i ostaviti ga da se malo prohladi, da bude mlak.
  • U mlak čaj razmutiti kvasac i šećer i pustiti da se kvasac aktivira. Dodati zatim ostale sastojke, pa umesiti fino glatko testo. Brašno dodavati po malo, jer po receptu ide 500 gr, a meni je bilo potrebno malo više od toga. Umešeno testo pokriti krpom i ostaviti da naraste i duplira se.
  • Dok testo narasta, spremiti fil. Mak pomešati sa šećerom, u to dodati džem i izmešati. Zatim, postepeno dodavati vruć čaj od kamilice ili vruću vodu i sve dobro izmešati, da smesa postane kompaktna. Tečnost, kao što rekoh, dodavati postepeno, da se fil ne bi previše razredio.
  • Naraslo testo premesiti i podeliti na 3 jednaka dela. Spremiti tepsiju, dimenzija 20 x 30 cm, pa je podmazati ili obložiti papirom za pečenje.
  • Prvi deo testa razviti oklagijom na veličinu pleha, pa ga prebaciti u pleh i lepo poravnati po dnu. Testo premazati polovinom fila od maka. Isto uraditi i sa drugim delom testa, pa ga prebaciti preko fila, lepo poravnati ivice testa i premazati preostalim filom.
  • Sada rasklagijati i treći deo testa i prebaciti preko fila, pa sve lepo i uredno poravnati. Složen kolač pokriti krpom i ostaviti oko 40 minuta da naraste.
  • Pre pečenja kolač premazati običnom vodom i staviti da se peče na 180*C oko 45 minuta. Kada gornja kora fino požuti, a to je već posle nekih 15-20 minuta, pokriti je papirom za pečenje, kako bi zadržala tu svoju zlatnu boju i kako ne bi pregorela.
  • Ispečen kolač premazati džemom od kajsija, posuti mlevenim orasima i ostaviti da se ohladi.
  • Seći na kocke ili štangle i poslužiti. Ako volite malo slađe, pospite ceo kolač šećerom u prahu.

Napomene

Recept je ništa manje nego fantastičan. Kolač se napravi veoma lako, jednostavno i od jeftinih sastojaka, a prilično je izdašan i ono što je najvažnije, preukusan je. Inače, možete ga praviti i u obliku štrudle, ako više volite i ako vam je tako lakše. Ja sam se odlučila za ovu atraktivniju varijantu😉U svakom slučaju, obavezno probajte.
Poslovica za danas:
"- Od svega što je moglo da bude, na kraju uvek bude ono što je moralo da bude."-