Uskršnje pince
Sastojci
- 220 ml mleka
- 80 gr šećera
- 1/2 kockice kvasca
- 110 gr margarina
- 3 žumanceta
- 500 gr brašna mekog
- prstohvat soli
Uputstvo
- U toplo mleko razmutiti kvasac i šećer i ostaviti desetak minuta da kvasac krene.
- Dodati ostale sastojke, zamesiti testo, pa pokriti krpom i ostaviti na toplo mesto, da testo naraste i udupla se.
- Naraslo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu, podeliti na 3 dela, pa svaki deo premesiti. Ako želite manje pince, podelite na više delova. Oblikovane jufke prebaciti u pleh, obložen papirom za pečenje i ostaviti ponovo da narastu.
- Kada su pince narasle i duplirale se, premazati ih umućenim jajetom, posuti susamom, kimom ili krupnim šećerom, pa ih iseći makazama na tri mesta, u obliku znaka mercedesa. Hvatati makazama malo dublje u testo, ali paziti da se ne iseče do dna.
- Možete ih peći same, a možete u sredinu pince staviti jedno jaje. Dok se pince ispeku, i jaje će biti gotovo.
- Peći ih na 180*C dok ne porumene.
Napomene
U Austriji se pince jedu za uskrs, to je deo njihove tradicije. Nisam bas sasvim dovoljno upućena u njihove običaje, ali eto ove pince su mi privukle pažnju i poželela sam da ih napravim. Ja sam moje premazala umućenim jajetom sa malo pavlake, pa su mi zbog pavlake malo pregorele po vrhu, zato sam u receptu navela da se premažu samo jajetom. Sledeći put će biti bolje👍
Poslovica za danas:
-“ Kada slava dolazi, pamćenje odstupa.“-
Lajkujte nas: