Kviki grickalice
Sastojci
- 150 ml mlake vode
- 150 ml ulja
- 1 kašičica soli
- 50 gr susama proprženog
- 20 gr mlevenog lana
- 1 kesica suvog kvasca
- brašna po potrebi
Uputstvo
- U vanglicu sipati mlaku vodu. Dodati so i kvasac, pa izmešati, da se oboje rastopi.
- Zatim dodati ulje, pečeni susam i mleveni lan (lan nije obavezan), pa još jednom izmešati.
- Na kraju dodavati brašna, malo po malo i zamesiti tvrđe testo.
- Od testa kidati loptice, veličine kajsije.
- Od svake loptice formirati valjak.
- Makaze oprati i nauljiti, pa seći valjak od testa u cik-cak, direktno u pleh. Valjak možete seći i na radnoj površini nožem, pa prebaciti u pleh.
- Rernu zagrejati na 180*C. Ubaciti pleh sa krekerima i peći oko 10 minuta.
- Posle desetak minuta izvaditi pleh i promešati krekere varjačom.
- Posoliti ih još malo i dodati začine po želji. Ja sam jedan pleh posipala alevom paprikom i biberom, a drugi mešavinom italijanskih začina i belim lukom u prahu.
- Začinjene krekere vratiti u rernu i peći još desetak minuta, uz povremeno mešanje varjačom, da bi porumeneli sa svih strana.
Napomene
Od ove mere se dobije otprilike 2 velika pleha, puna krekera, ali to neka vas ne zavara..nestaće brzinom svetlosti, jer kada počnete da ih grickate, nećete se zaustaviti dok sve ne pojedete. Verujte mi, znam iz ličnog iskustva😂
Poslovica za danas:
-“ Niko nije toliko dobro potkovan, da ne bi mogao da se oklizne.“-
Lajkujte nas: