Piškota torta od banana
Sastojci
Kora:
- 1 velika kutija piškota
Sirup:
- 200 ml vode
- 3-4 kašike šećera
- 2-3 kašike ruma
Fil:
- 2 cela jajeta
- 100 gr šećera
- 50 gr gustina
- 500 ml mleka
- 50 gr putera
- 1 kesica vanile
- 60 gr čokolade
Glazura:
- 80 ml slatke pavlake
- 60 gr čokolade za kuvanje
Ostalo:
- 2 cele banane
Uputstvo
- Prokuvati vodu sa šećerom par trenutaka. Skloniti sa ringle i dodati rum.
- Pripremiti okrugli kalup na rasklapanje, prečnika 24cm.
Fil:
- Umutiti jaja, šećer, gustin i malo mleka. Ostatak mleka staviti da provri, pa sipati umućenu smesu i skuvati fil do kraja, sve vreme mešajući. Kada je fil skuvan, dodati puter i izmešati da se se puter istopi.
- Smesu podeliti na dva dela. Jedan deo ostaviti žut, a u drugi deo dodati čokoladu i mešati da se čokolada istopi i sjedini sa filom.
- Piškote kratko umakati u skuvan sirup i slagati na dno kalupa u jedan red.
- Na piškote sipati fil sa čokoladom i ravnomerno rasporediti. Preko fila složiti banane, isečene na kolutove ili po dužini. Sada ide drugi red piškota i drugi, žuti fil.
- Slatku pavlaku i čokoladu ugrejati i izmešati da se dobije lepa čokoladna smesa, pa vruće preliti preko složene torte i ostaviti u frižider na hlađenje. Najbolje preko noći.
- Sutradan rasklopiti kalup i prebaciti tortu na tacnu. Torta može da se premaže cela šlagom a možete je poslužiti i ovako kao ja.
- Jedna mala napomena: Na slici, na kojoj se vidi presek torte, možete videti da sam ja pogrešila, pa prvi red pokrila žutim filom. Nije ni to pogrešno, ali lepše izgleda ako je redosled obrnut.
Napomene
Jedna jako laka, brza a pri tom veoma ukusna torta. Spoj banana i ruma, daje joj poseban, interesantan i veoma lep ukus, a sama je jako lagana i ne previše slatka torta. Eto ideje, kako da vaš nedeljni ručak upotpunite jednim odličnim desertom.
Poslovica za danas:
-“ Ne teži za tuđim, jer zbog pohlepe za tuđim možeš izgubiti i svoje.“-
Lajkujte nas: