Rolat pita
Sastojci
Testo:
- 600 gr brašna mekog
- 1 kockica kvasca
- 300 ml mleka
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 1 celo jaje
Ostalo:
- 250 gr margarina
- 1 celo jaje za premazivanje
- sir za filovanje rolata
Uputstvo
- Sir izgnježditi, dodati jedno celo jaje, pa sve zajedno izmešati. Ja sam pomešala fetu i krem sir, otprilike oko 400gr sira ukupno. Rolati se takođe mogu filovati i kačkavaljem, šunkom, mogu se kombinovati dva fila, a lepa je i prazna, bez fila. Ako sir nije slan, obavezno ga posoliti.
- U mlako mleko izmrviti kvasac, dodati kašičicu šećera, promešati i ostaviti da malo krene.
- Zatim dodati ostale sastojke, zamesiti testo i ostaviti desetak minuta da malo odmori.
- Testo razviti u oblik pravougaonika, preko cele površine narendati hladan margarin i uviti u rolat.
- Rolat podeliti na 4 jednaka dela.
- Svaki deo ponovo razviti oklagijom u oblik pravougaonika i premazati ga filom od sira.
- Ponovo uviti u rolat i staviti u pleh obložen papirom za pečenje.
- Isto uraditi i sa ostala tri dela. Svaki premazati filom od sira, a ako volite, možete preko sira narendati šunku, pa uviti u rolat.
- Rolate premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Peći na 200*C oko pola sata.
- Pustiti da se malo prohladi, iseći na parčiće i poslužiti toplu rolat-pitu.
Napomene
Evo još jednog recepta koji me je, ništa manje nego oduševio. Rolat-pita je toliko ukusna i mekana, ma prosto se topi u ustima. Pravi se, kao što ste već pročitali, veoma brzo i lako, a kada se ispeče, jedva ćete se suzdržati da je odmah, onako vruću ne probate. I sigurna sam, da ćete kao i ja, kada je jednom napravite, praviti stalno.
Poslovica za danas:
-“ Očeva dobrota premašuje visinu brda; Majčina dobrota, dublja je i od mora.“-
Lajkujte nas: