Medenjaci
Sastojci
- 1 šolja masti
- 1 šolja šećera
- 1/2 šolje meda
- 3 cela jajeta
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 čašica rakije
- brašna po potrebi
- cimet po ukusu
- 1 celo jaje, za premazivanje medenjaka
- badem ili cela jezgra oraha za ukrašavanje
Uputstvo
- Dobro umutiti mast i šećer, da se šećer istopi i smesa pobeli.
- Dodati jaja, med, sodu bikarbonu, rakiju i cimet, pa još jednom sve dobro umutiti. Ja sam ovog puta, umesto cimeta, stavila oko dve male kašičice mešavine začina za medenjake. Lepi su kako god, sve zavisi od vašeg ukusa.
- Na kraju dodavati brašno i mesiti, dok se ne dobije lepo, glatko testo, koje se ne lepi za ruke. Testo uviti u providnu foliju i ostaviti u frižider na sat – dva, da se ohladi.
- Kada se testo lepo ohladilo, rasklagijati ga na debljinu oko 5mm i modlom vaditi razne oblike medenjaka. Ako nemate modle, možete ih vaditi obicnom, malo većom čašom.
- Medenjake ređati u pleh, premazati umućenim jajetom i ukrasiti celim bademima ili jezgrima oraha. Peći na 200*C oko desetak minuta. Pazite, medenjaci se jako brzo ispeku.
- Kada su medenjaci ispečeni, vaditi ih iz pleha dok su još vrući, ređati u posudu sa poklopcem i držati ih poklopljene.
- Vaditi ih po potrebi, složiti na tacnu za kolače i poslužiti, ili ih jednostavno složiti u metalnu kutiju za kolače i staviti na sto.
- Ako želite da ih poklonite nekom, upakujte ih u celofan, svežite mašnu i eto ga jedan sladak poklončić.
Napomene
Može li zima i Nova godina bez medenjaka? Ne bih rekla. Ja sam ih svake zime pravila makar po jednom. Od ove mere izađe 4 velika pleha medenjaka, a obzirom da mogu dugo da stoje, baš se isplati potošiti malo vremena na njih. Još ako vam deca ili unuci malo pomognu, pa ima li šta lepše.
Poslovica za danas:
-“ Dobro je govoriti, a još bolje ćutati; treba samo znati, kad je čemu vreme.“-
Lajkujte nas: