Dobro umutiti mast i šećer, da se šećer istopi i smesa pobeli.
Dodati jaja, med, sodu bikarbonu, rakiju i cimet, pa još jednom sve dobro umutiti. Ja sam ovog puta, umesto cimeta, stavila oko dve male kašičice mešavine začina za medenjake. Lepi su kako god, sve zavisi od vašeg ukusa.
Na kraju dodavati brašno i mesiti, dok se ne dobije lepo, glatko testo, koje se ne lepi za ruke. Testo uviti u providnu foliju i ostaviti u frižider na sat - dva, da se ohladi.
Kada se testo lepo ohladilo, rasklagijati ga na debljinu oko 5mm i modlom vaditi razne oblike medenjaka. Ako nemate modle, možete ih vaditi obicnom, malo većom čašom.
Medenjake ređati u pleh, premazati umućenim jajetom i ukrasiti celim bademima ili jezgrima oraha. Peći na 200*C oko desetak minuta. Pazite, medenjaci se jako brzo ispeku.
Kada su medenjaci ispečeni, vaditi ih iz pleha dok su još vrući, ređati u posudu sa poklopcem i držati ih poklopljene.
Vaditi ih po potrebi, složiti na tacnu za kolače i poslužiti, ili ih jednostavno složiti u metalnu kutiju za kolače i staviti na sto.
Ako želite da ih poklonite nekom, upakujte ih u celofan, svežite mašnu i eto ga jedan sladak poklončić.