Slatko od šargarepe
Sastojci
- 600 gr šargarepe
- 1 kg šećera krsistal
- 500 ml vode
- 2 limuna
- 1 pomorandža
- 2 kesice vanile
- 1 šaka seckanih oraha
Uputstvo
- U veću šerpu sipati šećer i vodu. Limun i pomorandžu dobro oprati, izrendati koru i iscediti sok od oba limuna i jedne pomorandže, pa sve dodati u šećer i promešati.
- Šargarepu očistiti, oprati i izrendati na krupno, pa sipati u šerpu.
- Slatko kuvati otprilike oko 30-40 minuta. Najbolje je odvojiti 1-2 kašičice slatkog na tacnu i ostaviti u frižider da se prohladi pa probati da li je šargarepa kuvana i sirup dovoljno gust.
- Pred kraj dodati vanilu i šaku seckanih oraha.
- Kada je skuvano, šerpu skinuti sa ringle, pokriti mokrom krpom i ostaviti da se ohladi.
- Ohlađeno slatko sipati u tegle, zatvoriti i odložiti na policu sa ostalom zimnicom.
Napomene
Ako do sada niste probali slatko od šargarepe, sada je pravo vreme. Dobra stvar je, što ovo slatko možete kuvati tokom cele godine, jer šargarepu uvek možete da kupite. Inače, slatko je zaista preukusno. Sladak ukus šargarepe ublaži sok od limuna, a pomorandža mu da fantastičnu aromu. Možete ga koristiti i za neki kolač ili slatke kiflice, a možete da ga iznesete pred goste i da ih zadivite.
Poslovica za danas:
-„Mirna duša je najbolja ležaljka za odmor.“-
Lajkujte nas: