Rolat sa ananasom i bademom
Sastojci
Rolat:
- 8 celih jaja
- 8 kašika šećera kristal
- 7 kašika brašna mekog
Fil:
- 600 ml mleka
- 2 kesice pudinga od vanile
- 250 gr putera ili margarina
- 200 gr šećera u prahu
- 100 gr očišćenog i pečenog badema
- 1 konzerva seckanog ananasa
Uputstvo
Fil:
- Skuvati puding sa mlekom i ostaviti da se ohladi.
- Bademe je najbolje kupiti već oljuštene, ali ako nisu, preliti ih vrelom vodom, ostaviti par minuta pa procediti i skinuti ljusku. Ovako očišćen badem staviti u pleh i ispeći. Kada se ohladi, samleti badem i ostaviti za fil, a jednu kašiku odvojiti za posipanje.
Rolat:
- Odvojiti belanca od žumanaca.
- Belanca dobro umutiti mikserom, dodati šećer i nastaviti sa mućenjem dok se ne dobije čvrst sneg. Zatim dodati žumanca i još jednom sve izmiksati.
- Na kraju dodati brašno i varjačom polako izmešati smesu da se sastojci ujednače.
- Veliki pleh od šporeta podmazati ili obložiti papirom za pečenje.
- Smesu izručiti u pleh, poravnati i peći na 180*C dok se kora ne odvoji od ivica pleha. Proveriti čačkalicom, da li je kora ispečena.
- Vruću koru prebaciti na krpu, pa zajedno sa papirom ili krpom polako uviti u rolat i ostaviti da se ohladi.
- Umutiti puter sa prah šećerom. Dodavati ohlađen puding, kašiku po kašiku, sve vreme muteći mikserom, dok se ne dobije kremast fil.
- Na kraju dodati samleven badem i sve još jednom izmiksati.
- Ananas procediti u neku činiju, a sok ostaviti za natapanje rolata.
- Rolat polako odviti ali ne skroz. Važno je da se rolat ne odvije potpuno u jednu ravnu koru, jer će tom prilikom pući unutra po sredini.
- Skinuti pek papir ako ga ima, pa koru natopiti sokom od ananasa. Ne sme da bude previše natopljen, dovoljna je polovina oceđenog soka.
- Natopljen rolat premazati slojem fila, debljine malog prsta. Ostatak fila ostaviti za premazivanje rolata s'polja.
- Preko fila ravnomerno rasporediti seckani ananas.
- Sada polako sve zajedno saviti ponovo u rolat.
- Ostatkom fila premazati ceo rolat, posuti mlevenim bademom i ukrasiti seckanim ananasom.
- Ukoliko vam ne ostane fila, za premazivanje rolata s'polja, ne brinite, možete ga premazati umućenim šlagom.
Napomene
Ovo je recept moje tetke Radmile, koja je, kako sam već ranije rekla, bila vrhunska kuvarica. Kolači i torte, napravljeni po njenom receptu, vode vas u jednu posebnu čaroliju, gde se sreću ukus, pogled, zadovoljstvo i radost. Jedna takva čarolija je, bez dileme i ovaj rolat.
Poslovica za danas:
-“ Ako se naučiš živeti u luci gorčine, sreća će se uvek sidriti negde drugde.“-
Lajkujte nas: