Malo drugačije punjene paprike
Sastojci
- 500 gr mlevenog mesa mešanog
- 12-14 komada sveže paprike babure
- 2 glavice crnog luka
- 3 komada šargarepe
- 20 šnita suve slanine
- 2-3 šake pirinča
- 1 celo jaje
- ulje, brašno, aleva paprika, biber, so i začin
Uputstvo
- Pirinač dobro oprati i ostaviti da se ocedi, ne kuvati ga.
- Crni luk i šargarepu očisti i iseckati na sitno. Ja stavim oboje u električnog secka pa iseckam a može i ručno.
- Izdinstati zajedno luk i šargarepu. Kada je gotovo, dodati mleveno meso i ispržiti fil do kraja, tj. dok ne ispari sva voda iz mesa.
- U meso dodati pirinač, so, biber i začin i dobro izmešati da se sve izjednaci. Po želji možete i u fil dodati kašičicu aleve paprike i malo još propržiti.
- Na kraju skloniti sa ringle i u fil razbiti jedno celo jaje pa ponovo dobro izmešati da se fil sjedini.
- Paprike oprati, odstraniti peteljke i deo vrha kao i semenke.
- Sada paprike puniti filom tako što ćete pri vrhu ostaviti malo praznog prostora zbog pirinča koji će nabubriti kad bude kuvan.
- Svaku papriku zatvoriti tanko isečenim šnitom suve slanine a ostatak slanine poređati između paprika, kao na slici.
- Sada napraviti sos. Na malo zagrejanog ulja ispržiti brašno i alevu papriku, kada puste miris naliti vodom, otprilike oko litar ipo i pustiti da sos provri. Posoliti i dodati malo začina.
- Vrućim sosom preliti paprike. Potrebno je da paprike ogreznu u sosu pa ako nema dovoljno sosa, slobodno dodati još malo vode dok sos ne pokrije paprike.
- Ubaciti u zagrejanu rernu i peći oko sat vremena na 200*C.
- Ručak je spreman.
Napomene
Punjene paprike, inače, uvek zatvaram kriškama paradajza i letnja jela skoro nikad ne kuvam sa suvim mesom ili slaninom. Ali, kao što znate, za sve postoji prvi put. Eto, ostade mi malo ove lepe suve slaninice pa reših da dodam u punjene parike. Tako otkrih još jedan divan ukus i miris. Spoj sveže paprike i suve slanine je zaista preukusan, vredi probati.
Poslovica za danas:
-“ Sloboda je, ne da radiš šta hoćeš, već da ne radiš šta nećeš.“-
Lajkujte nas: