Sirup od kajsija

Sirup od kajsija

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Sok
Kuhinja: Srpska
Keyword: sok, napitak, kajsije, sirup, na, rastvaranje

Sastojci

  • 2,5 kg kajsija
  • 20 gr limuntusa
  • 1,5 litara vode
  • šećera po potrebi

Uputstvo

  • Kajsije oprati, očistiti od koštica i staviti ih u dublji lonac. Dodati limuntus i vodu, pa štapnim mikserom izmiksati kajsije, da se dobije kašasta smesa. Možete to uraditi i u blenderu, kako vam je lakše.
  • Pokriti lonac krpom i ostaviti da odstoji preko noći na hladnom mestu.
  • Sutradan smesu procediti kroz cediljku i izmeriti koliko je litara soka dobijeno. Na svaki litar soka, dodati 1 kg šećera. Pokriti krpom i ostaviti da se šećer istopi, a povremeno promešati drvenom varjačom.
  • Kada se šećer istopio, sok sipati u flaše, zatvoriti odgovarajućim čepom i ostaviti na hladno mesto do uoptrebe.
  • U čašu sipati malo sirupa, razblažiti hladnom vodom, dodati led ili krišku limuna i poslužiti.
  • Ukoliko pravite veću količinu, i planirate da sirup stoji duže, možete na ovu količinu dodati 1 kašičicu konzervansa uz šećer.

Napomene

Ne znam kako vi, ali ja baš volim ove domaće sokove i sirupe. Nekada sam ih ostavljala u mnogo većoj količini, od raznog voća i uvek bez konzervansa, jer sam ostavljala za svoju decu. Ako želite da izbegnete konzervans, svaki sirup možete prokuvati, samo da provri, minut dva, vruć sok sipati u staklene flaše i odmah zatvoriti.Tako ostavljen sok može da stoji jako dugo.
Poslovica za danas:
-„Sekiracija je najveća bolest, odbacite je od sebe.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Sok, Zimnica. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here