Gurabije sa orasima
Sastojci
- 100 gr putera
- 100 ml ulja
- 250 gr pavlake
- 200 gr šećera
- 250 gr pekmeza od jabuka
- 250 gr mlevenih oraha
- 1 kesica praška za pecivo
- 600 gr brašna
Uputstvo
- U činiju sipati ulje, puter, pavlaku, pekmez i šećer i žicom mutiti da se sastojci sjedine i šećer istopi.
- Dodati mlevene orahe i prašak za pecivo i dobro izmešati. Na kraju dodavati brašno, malo po malo i mesiti rukom, da se dobije mekano i glatko testo, koje se ne lepi za ruke.
- Od testa odmah praviti loptice, pa svaku lopticu blago spljoštiti na najsitnijem delu rendeta, kako bi se dobile šare po gurabijama. Veličinu loptica odredite sami, prema vašoj želji. Ja sam kidala komade veličine pin-pong loptice, a obično se prave u veličini jedne mandarine.
- Gurabije ređati u pleh, obložen papirom za pečenje. Na svaki komad utisnuti polovinu jezgra oraha ili jednu kocku šećera i peći na 180*C oko 15 minuta.
- Za one koji ne znaju, pekmez od jabuka, koji se pominje gore u sastojcima, je tradicionalni bosanski pekmez, koji se kuva od jabuka divljaka, bez šećera i ima skoro crnu boju kada je skuvan. Ne znam da li ga ima u Srbiji po prodavnicama, ja sam ga dobila od koleginice iz Bosne.
Napomene
Gurabije su starinski, tradicionalni kolači, pogotovo u Bosni, ali se neretko spremaju i kod nas, za slave i razne druge praznike.
Poslovica za danas:
-„Ko uspe da zagreje i oživi samoću, taj je osvojio svet.“-
Lajkujte nas: