Džem od dunja sa kardamomom
Sastojci
- 1 kg očišćenih dunja
- 500 gr šećera
- 100 ml vode u kojoj su se dunje kuvale
- sok od pola limuna
- 1 kašičica mlevenog kardamoma
Uputstvo
- Dunje oljuštiti i iseckati na kocke i kuvati oko 15-20 minuta ili dok ne budu potpuno mekane, kako bi mogle da se izblendiraju.
- Skuvane dunje procediti i izblendirati ih u blenderu ili štapnim mikserom. Od kompota, dobijenog prilikom kuvanja dunja, odmeriti 100 ml, toliko je ukupno potrebno. Tu količinu možete dodavati u blender, kako bi se dunje lakše samlele, a ostatak, ako ga ima, dodati prilikom kuvanja džema.
- U širu šerpu prebaciti ispasiranu smesu od dunja, dodati šećer, sok od limuna i vodu dunja i kuvati džem na srednjoj vatri oko 15 minuta, sve vreme mešajući. Na kraju dodati začin kardamom, dobro izmešati, prokuvati još minut i skinuti sa ringle.
- Vruć džem sipati u teglu, zatvoriti original poklopcem i okrenuti teglu naopako, par minuta.
- Tegle odložiti na policu sa ostalom zimnicom, pa koristiti po potrebi.
Napomene
Zaljubila sam se u začin Kardamom, pa ga trenutno trpam svugde, uglavnom u slatke stvari. Tako i nastade ovaj džem, divnog i predivnog ukusa. Bukvalno sam oduševljena, a pošto sam skuvala samo od kilogram dunja, da ga probam, tek sledi kuvanje ostatka džema. Od srca preporučujem.
Poslovica za danas:
-„Postoji velika razlika između odustajanja i trenutka kada shvatiš da je bilo dosta.“-
Lajkujte nas: