Džem od dunja sa kardamomom

Džem od dunja sa kardamomom

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Zimnica
Kuhinja: Srpska
Keyword: džem, pekmez, marmelada, dunje, kardamom,

Sastojci

  • 1 kg očišćenih dunja
  • 500 gr šećera
  • 100 ml vode u kojoj su se dunje kuvale
  • sok od pola limuna
  • 1 kašičica mlevenog kardamoma

Uputstvo

  • Dunje oljuštiti i iseckati na kocke i kuvati oko 15-20 minuta ili dok ne budu potpuno mekane, kako bi mogle da se izblendiraju.
  • Skuvane dunje procediti i izblendirati ih u blenderu ili štapnim mikserom. Od kompota, dobijenog prilikom kuvanja dunja, odmeriti 100 ml, toliko je ukupno potrebno. Tu količinu možete dodavati u blender, kako bi se dunje lakše samlele, a ostatak, ako ga ima, dodati prilikom kuvanja džema.
  • U širu šerpu prebaciti ispasiranu smesu od dunja, dodati šećer, sok od limuna i vodu dunja i kuvati džem na srednjoj vatri oko 15 minuta, sve vreme mešajući. Na kraju dodati začin kardamom, dobro izmešati, prokuvati još minut i skinuti sa ringle.
  • Vruć džem sipati u teglu, zatvoriti original poklopcem i okrenuti teglu naopako, par minuta.
  • Tegle odložiti na policu sa ostalom zimnicom, pa koristiti po potrebi.

Napomene

Zaljubila sam se u začin Kardamom, pa ga trenutno trpam svugde, uglavnom u slatke stvari. Tako i nastade ovaj džem, divnog i predivnog ukusa. Bukvalno sam oduševljena, a pošto sam skuvala samo od kilogram dunja, da ga probam, tek sledi kuvanje ostatka džema. Od srca preporučujem.
Poslovica za danas:
-„Postoji velika razlika između odustajanja i trenutka kada shvatiš da je bilo dosta.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Zimnica. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here