Potaž od bundeve
Sastojci
- 1/2 glavice crnog luka
- 300 gr duleka
- 1 srednja tikvica
- 1 veća šargarepa
- 1 veći krompir
- 200 gr korena celera
- 1,5 litar vode
- 1 žumance
- 50 ml pavlake za kuvanje ili kašiku kisele pavlake
Uputstvo
- Izdinstati crni luk na malo ulja. Dodati iseckano povrće i propržiti minut, dva, uz stalno mešanje.
- Sve naliti vodom, poklopiti i kuvati na srednjoj vatri, dok povrće ne bude kuvano.
- Kada je povrće skuvano, prebaciti sve zajedno u blender i dobro izmiksati. Ja sam to uradila štapnim mikserom.
- Vratiti izmiksanu supu u lonac, dodati so i biber i po želji još neki začin. Doterati gustinu potaža dodavanjem vode. Potaž ne sme da bude ni pregust, ali ni redak.
- Posebno umutiti žumance i pavlaku za kuvanje, pa sipati u potaž i sve dobro izmešati.
- Poslužiti vruć potaž uz dodatke koje volite. Ja sam je dodatno obogatila iseckanim prešunom i malo još neutralne pavlake.
Napomene
Jesen je pravo vreme za kuvanje potaža. Ima dovoljno povrća u ponudi, napravi se jako brzo i lako, a ugreje i dušu i telo. Ja lično obožavam sve krem supe, a najbolje od svega, što može da se kombinuje povrće koje vam se nađe u kuhinji. Uglavnom se sve slaže.
Poslovica za danas:
-„Čast se ne može oduzeti, ona se može samo izgubiti.“-
Lajkujte nas: